Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


Francoska Polinezija
Tihomorsko otočje Francoska Polinezija sestavlja 118 otokov na območju dolžine dobrih 2.000 kilometrov, zato velika večina obiskovalcev obišče največ dva od šestih arhipelagov,v katere so otoki porazdeljeni. Otočje Society z Boro Boro, Mooreo in Tahitijem se nahaja prav na vrhu tega seznama, s svojimi atoli pa je zelo zanimiv tudi arhipelag Tuamotu.

Intervju: Philippe Frey, popotnik, pustolovec, etnolog in pisatelj
Odkrijem, da je avtor, Philippe Frey, res nekaj posebnega. Rojen je v Strassburgu leta 1958, je trikratni magister in doktor etnologije, univerzitetni profesor, predvsem pa specialist za puščave. O njih je napisal dvajset knjig, od katerih še nobena ni prevedena v slovenščino. Philippe Frey se je v puščave zaljubil že pri šestnajstih letih. Sam, peš, na konju ali na kameli, je v štiridesetih letih prehodil skoraj vse največje puščave na svetu. Skupaj več kot 40 tisoč kilometrov.

Vlak življenja - po poteh, ki nas vodijo k samemu sebi
Nikoli nisem pretirano razmišljala o tej deželi. A kljub temu so me zaobjeli strahovi takoj, ko sem si naslikala samo sebe v tistem »strašljivem« okolju. Nevarnost, revščina in s tem povezane bolezni so bile moje prve asociacije. Morda so tudi tvoje? Čakam. Včasih se zdi, da je Indija eno samo čakanje v nedogled. Preverim še zadnjič. V družbi nadležno velikega nahrbtnika stojim na tiru številka osem, kamor bi pred četrt ure moral prisopihati vlak, ki naj bi me popeljal proti jugu države.

S trebuhom za kruhom na delo v tujino
Marsikdo misli, da je odhod v tujino lahek in da je pravzaprav privilegij, da lahko delamo v drugi državi. Seveda je to za tiste, ki niso navezani na svoje družine, prijatelje in okolje, precej lažje. Zadnjih pet let sem obkrožena z ljudmi, ki so se odpravili v tujino zato, da lahko delajo to, kar jih veseli, in so za to tudi pošteno plačani. Večina od nas bi z veseljem živela v Sloveniji, ker, roko na srce, pod soncem ni bolj popolno zaokrožene celote, kot je Slovenija – in to z naravo, kulinariko ter dobrimi ljudmi na čelu.

V deželi muzejev – Pokrajinski muzej Koper
Le zakaj bi obiskali Pokrajinski muzej Koper? Trije razlogi: ker boste v njem doživeli lepoto in blišč renesančnega in beneškega obdobja Kopra, ker v njem hranijo čudovite najdbe iz prazgodovinske in rimske dobe in ker boste lahko uživali na čarobnem vrtu muzeja, ki je obenem tudi lapidarij.

Osvajanje slovenskih vrhov – Planjava in Brana
Glede na neugodno vremensko napoved za prvi avgustovski vikend mi je za izpeljavo načrta – osvojiti Planjavo in Brano, dva vrhova v Kamniško-Savinjskih Alpah – preostala le nedelja. Po oblačnem sobotnem jutru sem bila optimistična za preostanek dneva, saj sem imela željo, da bi se še istega dne povzpele do koče na Kamniškem sedlu in tam prespale ter tako »spočite« zjutraj osvojile omenjena vrhova.

stran12345678910...>>>
Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing