Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Sevilla

Besedilo in fotografije: Natalija Grum

Še dobro, da je glavna turistična sezona že mimo in so le konci tedna tisti dnevi, ko se je najbolje ogibati ulicam, pa tudi glavnim turističnim znamenitostim. Slednjih zares ne manjka, saj ima mesto zelo dolgo in bogato zgodovino.


Foto: Sevilla

Prva naselbina na območju zdajšnje Seville sega v čas 9. stol. pr. n. št. Omenjeno naselbino so zavzeli Feničani in v tistem času se je razvila kulturno in ekonomsko. Kot taka je »zadišala« Kartažanom, ki so jo po trdih bojih tudi zavzeli.
Julij Cezar jo je poimenoval Híspalis in jo obdal z obzidjem in stolpi. Mesto se je razvilo v eno glavnih pristanišč rimskega imperija.
Leta 712 je čez Gibraltarsko ožino prodrla vojska 18000 muslimanov, ki je pregnala Vizigote, ki so se tam naselili v 5. in 6. stoletju. Arabski osvajalski pohod se ni ustavil v Andaluziji, ki je postal emirat al - Ándalus, ampak se je usmeril proti severu Iberskega polotoka. Glavno mesto emirata ni bila Sevilla, temveč Cordoba.
Z odkritjem Amerike (1492) se je tudi za Sevillo začela nova doba; postala je glavno pristanišče, od koder so izplule ladje, namenjene v Novi svet. Mesto se je razširilo, število prebivalcev se je povečalo nad 100 000, ulice so bile tlakovane, v mestu so bila predstavništva večine evropskih dežel, kulturno življenje je bilo bogato, cveteli sta tudi trgovina in industrija.
Zdaj je Sevilla mesto z več kot 700.000 prebivalci, k razvoju pa sta pripomogli industrija in univerza, ki je bila ustanovljena leta1505; zato je v mestu tudi veliko študentov. Predvsem pa kraj živi od turizma, ki zaradi ugodnega podnebja (če odmislimo poletja, ki so lahko zelo vroča!) traja vse leto.

Foto: Italica

Katedrala
Večina »turističnega« življenja se v Sevilli dogaja na trgu pred katedralo, mesto kjer so v 12. st. muslimani sezidali mošejo. Arhitekturne preobrazbe so se lotili leta 1401, s čemer je cerkev po svoji velikosti postala tretja največja krščanska cerkev na svetu in hkrati največja obstoječa gotska stavba.
Lahko bi rekli, da ima ogromna cerkev dva obraza. Prvi je ves razsvetljen, z veličastno arhitekturo, stropnim okrasjem, oltarji in stranskimi kapelami; lahko se povzpnemo na 103 m visok zvonik ...
Povsem drugačna pa je katedrala ob jutrih, saj vanjo zaidejo le posamezni domačini, ki obredujejo v skoraj popolni temi – svetlobe je le toliko, kolikor je prodre skozi okna pod stropom in skozi ena sama odprta vrata. Razsvetljena in vernikom na voljo je le ena od večjih stranskih kapel. V cerkvi vlada tišina, le občasno je slišati korake, človeka samega pa skorajda ni opaziti. Ogromni stebri se izgubljajo pod strop in šele ob jutranjih obiskih sem se zavedla mogočnosti zgradbe.
Ena od glavnih znamenitosti katedrale je osrednja kapela (la Capilla Mayor), ki zavzema osrednji prostor cerkvene ladje; od preostalih kapel in oltarjev, ki so v stranskih ladjah, pa je največja Kraljeva kapela (la Capilla Real). V njenem oltarju je gotski kip Marije, na oltarni mizi pa je posrebrena žara s posmrtnimi ostanki svetega Fernanda.

Foto: Real Alcázar

Real Alcázar
Nedaleč od katedrale je še ena od glavnih znamenitosti Seville – Real Alcázar. Alcázar je beseda arabskega izvora in pomeni »utrdba«.
Tako utrdbo lahko vidimo v številnih mestih na jugu Španije. Največji alcázar je v Granadi (Alhambra), v sevillskem pa je nastanjena kraljeva družina ali druge pomembne osebnosti, kadar se mudijo na obisku v mestu.
Eden od mnogih atrijev se imenuje Patio de las Muñecas (»atrij punčk«; muñeca v španščini pomeni igračko punčko). Reliefni okrasni motivi lokov, ki ga obkrožajo, in svetloba, ki se ujame v reliefe, preprosto vzamejo dih. Reliefi so videti zelo preprosti in kot da bi bili brez teže. Če pa jih bolje pogledamo, vidimo, da so izdelani zelo natančno in da so njihovi motivi zelo bogati. Vanje so skriti obrazi deklic in kdor tak obraz najde, pravijo, da ga bo spremljala sreča! Mogoče je to razlog, da vsakdo ki vstopi v ta atrij, obstane kot vkopan ...

Y porque no estudiar español en España?
Res, zakaj pa ne študirati španščine v Španiji? Tako kot v mnogih drugih španskih mestih je tudi v Sevilli veliko mednarodnih šol, ki ponujajo raznovrstne tečaje španskega jezika. Izbiramo pa lahko med standardnimi ali intenzivnimi tečaji, se odločimo za katerega izmed bolj ozko naravnanih tečajev (npr. turizem, ekonomija, trgovina ...), lahko pa kombiniramo učenje španščine s spoznavanjem lokalne kulinarike ali pa se poleg tečaja še potapljamo...

Info:

Za vse, ki bi jih zanimala pridobitev mednarodne diplome o znanju španščine kot tujega jezika (D.E.L.E. – los Diplomas de Español como Lengua Estranjera), naj povem, da tak izpit lahko opravijo tudi v Ljubljani. Leta 2005 je bila odprta Aula Cervantes, ki v sklopu Instituto Cervantes trikrat na leto izvaja izpite za pridobitev takih diplom.
Aula Cervantes Ljubljana, Privoz 11, 1000 Ljubljana; aula.liubliana@cervantes.es (D.E.L.E.)Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing