Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Jezero je, jezera ni – Cerkniško jezero

Tu je narava res posebna v vseh letnih časih, tudi v barviti jeseni. Po poljih vode spet prihajajo na dan in gozd že dobiva zlato-rjave odtenke in vabi obiskovalca v svoj objem. Lahko se podamo v katero od številnih jam, od česar nas tudi kislo vreme ne more odvrniti.


Foto: Cerkniško jezero

Tiste lepe dni je potrebno izkoristiti na kolesu, peš ali pa celo na motornem zmaju dvosedu, seveda ko veter to dopušča.

 
Kako do tja?

Pot do Cerknice je enostavna. Na avtocesti Ljubljana - Koper se izključite na izvozu Unec in nadaljujete pot proti Cerknici. Vsi pa vemo, da so stranske poti zanimivejše od glavnih, zato priporočamo, da namesto avtoceste izberete eno od številnih stranskih poti, ki vodijo do tega bisera Notranjske.

 
Kam po informacije?

Vse informacije o turistični ponudbi lahko dobite v turistični pisarni – TICu v središču Cerknice.
TIC Cerknica, Cesta 4. maja 51, 1380 Cerknica, T: (01) 709 36 36,
E-naslov: info@notranjska.eu, Spletna stran: www.notranjska.eu.

 

Foto: Grad Snežnik

Nekaj za pod zob?

Prazne želodčke lahko napolnite v eni od gostoljubnih turističnih kmetij v bližini Cerkniškega jezera. Ena izmed njih je gotovo Kmetija odprtih vrat »Bela griva«, ki se nahaja v vasi Dolenje Jezero v neposredni bližini jezera. Tu vam pridne gospodinje pripravijo pristno domačo hrano ter razne notranjske in hišne specialitete in vam jih postrežejo v sobi ob krušni peči ali pa na prostem. Ponujajo tudi vožnjo s starim vozom – lojternikom, za mlajše pa opazovanje in krmljenje živali.
Kmetija odprtih vrat »BELA GRIVA«, Jolanda in Frenk Levar, Dolenje Jezero 33, 1380 Cerknica, T: (01) 109 19 14, 041 504 375.

 
Narava vabi:

Možnosti za preživljanje časa v naravi je ogromno, le opaziti jih morate, za to vam na pomoč radi priskočijo v TICu.
Povedo vam kje si lahko izposodite kolo in treking opremo, kje kupiti ribiško dovolilnico, rezervirajo vam lahko celo vožnjo z motornim zmajem dvosedom.
Izdajo vam kdaj lahko obiščete skrivnostno Križno jamo ali pa z vodniško pomočjo raziščete skrivnosti Velikega in Malega naravnega mostu v Rakovem Škocjanu. Nepozaben je tudi razgled iz 1114m visoke coprniške Slivnice.

 
Posebnost:

Če se že mudite v naših krajih bi bila škoda, če ne bi obiskali prenovljenega gradu Snežnik nedaleč stran od Cerkniškega jezera, na obronku mogočnih snežniških gozdov. Ogled je do 30.9. možen vsak dan od 10.00 do 18.00 ob polni uri, nato pa ob predhodni rezervaciji.

Sara MramorKomentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing