Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

S sonca za peč

 Besedilo in fotografije: Marjan Bradeško

Korena – Ko se jesen umiri, ko le še zadnji rumeni listi trepetajo v bledi popoldanski svetlobi, začutiš hlad. Doline so mračne, senčne, zima se napoveduje – kakšna bo, ne veš. A stoletja so se zapisala v človekove gene, zato v takem času zahrepeni po toploti, kmečka peč se kar sama nariše pred očmi.


Stenik in Korena

Martinovo je ravno mimo, mlado vino, ki ga na praznik blagoslovijo v setniški cerkvi, je že pokazalo, da bo nekaj iz njega. Hladni dnevi pa v tistih krajih prinesejo tudi vonj po kolinah, po malo močnejši hrani. Nekaj slik, ki jih je le še treba zložiti skupaj – kje drugje le, kot za pečjo kmetije odprtih vrat, s poličem vina na mizi in z bogato obloženim krožnikom pred seboj. Tako smo s prijatelji nekoč »našli« našo Koreno in tako lahko v polhograjskih hribih vsakdo najde svoj kotiček, kamor se odpravi v poznih jesenskih ali zgodnjih zimskih dneh.

Pot in cilj
Vsaka pot je priprava na spomine, je srkanje podob narave. Je vdihovanje zraka, ki je vse bolj vlažen, v katerem je vse več vonjev trohnobe; je hoja po preprogi gnilega listja, je megla, ki pritiska k tlom in iz katere mokro rosi.

V bregu so ostale sledi.

Dolgi zimski večeri
Ko se december nagiba proti novemu letu, se zdi, da se še na človeških obrazih pojavi neka umirjenost, pripravljenost sprejemati bližnjega, prijaznost, ki ni neučakana, nasmeh, ki ni zlagan in je spodbuden. Sedimo ob večerji, kot že velikokrat doslej. Bolj trda ko je noč, več obrazov prihaja v prostor. Zardela lica, pot s Horjula gor je strma, vlaga v laseh, malo težka sapa. Kimajo v pozdrav, stari znanci in novinci, dobre volje. Veselje je čutiti in nekdo poprime za harmoniko. »V dolini tihi je vasica mala ...« se oglasi pesem. Ja, vasice spodaj že spe, tu se je petkov večer šele dobro razživel.

Korena ponoči

Snegovi umirjajo
Korena in slemena Polhograjskega hribovja niso samo večerni cilj, naravnost imeniten je tudi turni smuk s Korene. Če je le sneg, je pot do vrha, prav do cerkve, le dober sprehod, ki ne vzame več kot eno uro. Pred tremi leti me je zima zvabila gor menda kar sedemkrat. Enkrat se je v ranem dopoldnevu svetil srež na pomrznjenem snegu, spet drugič sem cmokal po vlažni brozgi. A vsakokrat je bilo pripenjanje smuči prav na vršni planjavi tisti trenutek, ki je najbolj prežet s pričakovanjem. Ko se bodo smuči zapeljale rahlo navzdol in se boš pripravil na prvi zavoj ... Potem gre vse drugače, potem se zliješ s pobočjem, je le dihanje, ostri pogledi, nagle odločitve. Saj ni nič posebnega, lahko se oddrsaš kar po poti, a vendarle je kakšen izlet malo vstran lahko prav izzivalen. Gotovo je bilo najlepše prav za novo leto, ko sva z bratom gazila čez kolena in je potem on za menoj tekel navzdol kar peš. Sam pa sem plaval s smučmi po prelestnem celcu, ubral sem jo kar naravnost skozi gozd, kot baletnik drsel med mogočnim bukvami, smuknil pod do tal poleglo smrekovo mejo, ki jo je sneg v celoti priklenil na zemljo, se divje zapodil čez jarek v sosednji breg; konice smuči so rezale sneg in pršič je neslo naravnost v obraz, mrzlo se je podrsaval z vročih lic na tla. Tistikrat sem čutil, kot da imam ves svet pod seboj. Neslišno sem drsel skozi najlepšo zimsko pokrajino, popoln mir je vladal v gozdu. In četudi so bregovi zelo strmi in mi niso dali trenutka počitka, je bil ves spust en sam počitek duše. Je bil zaključek nekega leta, je bil spomin na mirne in vesele trenutke, je bil hvaležnost za vse lepo, kar sem v življenju doživel na tistem razvlečenem polhograjskem slemenu ...

Več lahko preberete v številki 122.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing