Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Skrivnosti v dolini reke Gračnice

Besedilo in fotografije: Anita Čebiular

Bratje sv. Bruna, bolj znani kot kartuzijani, so za svoje bivanje vedno poiskali odmaknjene kraje, ki so jim zagotavljali mir in tišino za premišljevanje in molitev. Kozjanski Jurklošter je še vedno bolj tih in odmaknjen kraj. Semkaj vodi ozka, marsikje s skalnato steno obdana cesta, speljana po dolini reke Gračnice. Veliko skrivnostnega lahko povedo tukaj: zaupajo vam eno najlepših ljubezenskih zgodb na Slovenskem in vas seznanijo z nekdanjim …


Večino semkaj pripelje zgodba. Katera? Zgodba o prepovedani ljubezni med bogatim grofom Friderikom Celjskim in Veroniko Deseniško, hčerko preprostega viteza. Zgodba slovenskega ljubezenskega para Romeo in Julija. Domnevno naj bi bili prav jurkloštrski kartuzijani tisti, ki so Veroniki nudili skrivno zatočišče pred Hermanom II. in jima za zidovi kartuzije omogočili srečanja; verjetno sta tod preživela najlepše čase svoje kratke ljubezni.

Razvejani skrivni prehodi po »kloštru«

Nikoli ne bomo točno izvedeli, zakaj so kartuzijani njuno zvezo podpirali in Veroniki ponudili skrivno zatočišče v prostoru, katerega vhod je bil zunaj klavzure, v obdobju, ko ji je Herman II. stregel po življenju. Vseeno jo je Herman na koncu našel in dal umoriti (leta 1428), čeprav je bila na znamenitem čarovniškem sojenju v Celju spoznana za nedolžno. V kroniki iz obdobja celjskih grofov je zapisano, da je Friderik ukazal po očetovi smrti (leta 1435) izkopati njene posmrtne ostanke in jih prenesti v Jurklošter.
Dobrih 580 let po Veronikini smrti, četudi je bila kartuzija izropana in delno preurejena, je domačinom leta 2005 uspelo najti nekaj dragocenega. Po letih iskanja in predvidevanj so v nekdanji kapiteljski dvorani odkrili podstavek grobnice, za katero z veliko verjetnostjo trdijo, da je bila Veronikin grob. Oprema in ureditev prostora, ki je po preureditvi omogočal dostop zunaj klavzure, kažeta na Friderikovo pozornost, ko je dal pripraviti ta prostor. Še nekatera druga dejstva, npr. najdba iz lesa izrezane vrtnice, simbola lepote in ljubezni, pod zasipom, ob robu cerkvenega zidu na podstrešju, potrjujejo veliko verjetnost, da je tod resnično odkrit (doslej) izgubljeni grob Veronike Deseniške.
Zapuščina kartuzijanov
Ob ljubezenskem prepletu pa so predvsem kartuzijani tu pustili močno sled.
Kartuzijo je okoli leta 1170 ustanovil krški škof Henrik I. V prvi naselitvi menihov je delovala do leta 1199, ko so jo morali zapustiti zaradi spora med menihi (patri) in brati laiki. Niti blaženi Odon, ki ga je vrhovno vodstvo kartuzijanskega reda poslalo za priorja v Jurklošter, ga ni mogel rešiti. Tudi krškemu škofu se je dodobra utrdil položaj in kartuzija zanj ni bila več pomembna. Poudariti je treba, da je škof ustanovil Jurklošter le zato, da bi se otresel prevelikega vpliva Salzburga.
Toda z razpadom jurkloštrske kartuzije se ni mogel sprijazniti Nikolaj, prior žičke kartuzije. Ob pomoči štajerske vojvode Leopolda VI. Babenberškega so v Jurklošter leta 1209 ponovno prišli kartuzijani.

Več lahko preberete v številki 123-124.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing