Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Po baskovskih deželah

Marjan Bradeško

Pot sva začela v Bilbau, ki mu Baski, po legendah prebivalci, starejši od vsega, rečejo kar Bilbo. Baskovski pregovor namreč pravi: »Preden je Bog bil Bog, so Baski bili Baski.«


Veter krivi porumenele trave in cesta, ki pelje na vrh gore Pico Gorramakil, več kot tisoč metrov nad Biskajskim zalivom, je že kar slaba. Vsak čas bo zima, četudi so zaplate trave tu, v atlantskem delu Pirenejev, zaradi namočenosti še lepo zelene. Pašniki so posuti s številnimi ovcami. Marsikje se pasejo tudi majhni beli konjički, še kakšen črn je vmes, z veliko grivo in krepkimi nogami. V daljavi, na vzhodu, se belijo zasneženi vrhovi osrednjih Pirenejev, na severu se razgrinja modrina Biskajskega zaliva. Pot sva začela v Bilbau, ki mu Baski, po legendah prebivalci, starejši od vsega, rečejo kar Bilbo. Baskovski pregovor namreč pravi: »Preden je Bog bil Bog, preden je kamenje bilo kamenje, so Baski bili Baski.« Tod je vse v znamenju njihove težnje po osamosvojitvi, organizacija ETA ne miruje, napisi so dvojezični, v številnih krajih najprej baskovski, potem španski.


Več lahko preberete v številki 108.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing