Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Pobeg med zelenje in šumenje Bistrice

Besedilo in fotografije: Anita Čebular

Potok Bistrica je prav slikovito zarezal vzdolž Pohorja. Redki vedo, da se le slaba dva kilometra iz centra Slovenske Bistrice skriva zanimiva naravna lepota. V toplih dneh prevzamejo obiskovalca hlad gozda, šumenje vode, ki ima v teh dneh še posebno močan tok, in zanimivosti, ki se nizajo levo in desno od potoka. Le pot pod noge je treba vzeti in se odpraviti navzgor po vintgarju. To je dobra ideja za pobeg vsakdanu ter iskanje miru in sprostitve.


Čeravno pot navduši in je vseskozi dobro označena, velja opomniti, da na začetku poti obiskovalec pogreša informacijsko tablo, ker ne ve, kaj lahko pričakuje tod. Nikakor ni odveč predhodni obisk bistriškega TIC-a, kjer najdete kar nekaj prospektov, ki podrobneje opisujejo vintgar. Tako bo pot  zanimivejša in navsezadnje tudi poučna.
V sončnem oziroma že kar vročem dopoldnevu hlad drevja in osvežujoč pršič Bistrice še kako olajšata pot po obronkih pohorskih strmin. Tu in tam je svežine že skoraj preveč, zato tudi v poletnih mesecih nikoli ni odveč dodatno oblačilo.
Ustvarjena (hudourniška) soteska velja za izjemen geomorfološki naravni spomenik, poln ostankov, ki pričajo, da sta tod narava in človek že od nekdaj živela v sožitju. A ne pozabite: če hočemo videti kaj lepega, se je treba malce potruditi (pot do vrha namreč vzame okoli 3 ure) in tudi primerno opremiti, posebno, če se na pot odpravimo v mokrem vremenu, ko z vseh strani na urejeno pot pritekajo hudourniške vode.
Četudi se navkreber ne odpravimo med vikendom, ko je tod menda prava gneča, srečamo kolesarja, starejše pohodnike, tekača s psom in še nekaj ljudi na rekreaciji. Nič čudnega, saj med kratkim klepetom z obiskovalci lahko takoj sklepamo, da je vintgar ena tistih točk, ki se marsikomu tako priljubi, da jo želi obiskovati vedno znova.
Na začetku pot ne ponudi večjih posebnosti, le tok Bistrice ter tu in tam kakšno podrto drevo. A drevesa ne ležijo navzkriž zaradi malomarnosti ali zato, ker bistriški Zavod za kulturo in Društvo Vintgar ne bi skrbela za urejenost. Del soteske je namreč gozdni rezervat Gradišče, ki terja posebne ukrepe in nego. Zaradi težke dostopnosti osrednjega dela gozda so se tod ohranile tudi nekatere prvotne in zdaj redke gozdne vrste Pohorja. Ob gabru opazimo še bogata rastišča bukve, lipe in drugih listavcev ter nekaj smrek.

Pa začnimo pot navkreber.

Prečka in se vzpne
Z markacijami urejena pot vodi ob potoku Bistrica, ga nekajkrat prečka, se vzpne kakšnih štirideset metrov nad strugo ter se znova spusti k njej. In kot že opozorilo na začetku – tudi ko pridemo do kakšne ogleda vredne točke, razen imena ne boste našli dodatne tablice z opisi, ki bi razložili njeno bit.
Soteska je najbolj slikovita in razgibana med Močnikom in Zgornjo Bistrico, kjer poteka tudi glavnina urejene poti. Potok ustvarja številne brzice in slapove, ob njem  in v njem so lahko zanimive rastlinske in živalske vrste, vsekakor pa vas bo stalno spremljalo petje ptic.
Zanimiv je tudi kamninski sestav soteske, saj med značilnimi kamninami najdemo vse od tonalita, gnajsov do blestnikov, nižje v njej pa še marmor, amfibolit, serpentinit, aplite in eklogite, celo najdišča opalov, kalcedona in magnezita je mogoče najti. Za spoznavanje pohorskih kamnin je priporočljivo najprej obiskati grad Slovenska Bistrica, kjer je med različnimi tematskimi razstavami tudi imenitna razstava Kamnine Pohorja, ki jo je, ob sodelovanju poznavalcev, postavil ljubiteljski zbiralec Franc Pajtler.

Več lahko preberete v številki 127.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing