Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Madrid – meka umetnosti

Besedilo in fotografije: Manja Porle

Španska prestolnica je prava paša za oči modnih navdušencev, idealna za »žurersko« razpoloženo mladino in mlade po srcu, med drugim pa tudi prava meka umetnosti. V mestu nikoli ne zmanjka dobrih predstav, razstav, spektaklov, filmov, festivalov ter koncertov.


S sprehodom po trenutno najbolj priljubljeni soseski, »barrio«, z imenom Malasana se že ob pogledu v izložbe knjigarn in trgovin z oblačili, kjer živo-barvni predmeti sestavljajo prave umetniške inštalacije, zazdi, da zremo v galerijo s tematiko sodobne ulične umetnosti.
Kavarnice z domišljijo
V Malasani so številne kavarne. Ena takih ima poleg običajne ponudbe tudi keramični studio, kar pomeni, da ob skodelici kave lahko poslikamo svoj keramični lonček, ki ga na koncu  odnesemo s seboj. V tamkajšnjem predelu mesta je veliko zanimivih kavarnic in drugih prostorov z različnimi koncepti, kjer lahko preživimo ves dan ali vso noč.
Ena zanimivejših kavarnah je  Manuela, ki je opremljena v stilu tradicionalne dunajske kavarne. Njena posebnost je pestra izbira namiznih družabnih iger, s katerimi se lahko zabavamo po mili volji, medtem ko uživamo ob vrčku tipične sangrije ali čem drugem. Nič manj zabavnejši ni obisk knjigarne - bara, ki sicer ni nekaj novega, pa vendar je v njej  občutek  precej eksotičen. V bistvu je prostor knjigarna, kamor se odpravimo po cenovno ugodne knjige, vendar lahko naročimo tudi pijačo in v miru prelistavamo ter beremo napisane umetnine.
S premikom v sosednji okoliš, Chueco, lahko prav tako vidimo in doživimo veliko. Tla madridskega Soha se šibijo pod težo trendovskih restavracij, ki so po svoji izvirnosti prav gotovo delo umetniške žilice. V Madridu restavracija ali bar nista le navaden kraj za druženje, temveč prostor s konceptom, kakšnim, pa je odvisno od podjetnosti lastnika prostora.
V Chueci je zanimivo spiti odmerek kofeina v kavarni, ki je hkrati izposojevalnica DVD-jev, na sredini pa pravcati rastlinjak, kjer so udobni fotelji, tako da si lahko odpočijemo med zelenjem. Nekaj podobnega lahko najdemo tudi v kavarni, ki je postavljena v soseski La Latina, kjer je poleg »normalne« kavarne tudi poseben prostor, kjer si lahko pogledamo DVD iz njihove obsežne zbirke.

Kavarna/knjigarna v Malasani, na ulici Espiritu Santo

Prisotnost slavnih umetnikov
Čar Madrida je tudi ta, da nikoli ne neha presenečati s prihodom del najslavnejših umetnikov. Tako, denimo, hodimo po ulici Paseo del Prado in tam »sedi« Rodinov Mislec. Razstava Rodinovih kipov na prostem, pred centrom Cai-xa Forum (kjer si lahko brezplačno ogledamo kakšno zanimivo razstavo), je res nekaj spektakularnega. Še posebno lepa je ponoči, ko so osvetljeni kipi. 
Poleg trojice najznamenitejših muzejev, ki so več kot vredni ogleda: Museo Reina Sofia, Museo del Prado in Museo Thyssen-Bornemisza, je še nekaj kulturnih centrov, ki so osredotočeni na različne zvrsti umetniškega ustvarjanja. La Casa Encendida, na ulici Ronda Valencia, nudi kakovostne razstave, ki so vedno brezplačne, tečaje, oglede filmov, seminarje; tema je največkrat socialne narave.
Eden izmed alternativnih kulturnih prostorov, kjer je izbira prav tako pestra, je La Boca del Lobo; pod tem imenom se skriva kulturni center v Lavapiesu. Prostor sicer ni velik, je pa kulturno zelo bogat, ker gosti zanimive razstave, mednarodni festival kratkega filma, ki  poteka enkrat na leto in klub, kjer vsako sredo priredijo »jam session« ter vrsto zanimivih koncertov.
Madrid je tudi prava meka za filmofile, saj je ogromno kinodvoran. Okoli Plaza de Espana je  vsaj pet kinodvoran. Ena je še posebno vredna omembe;  je na ulici Atocha, imenuje pa se Cine Dore. Tam ima svoj prostor španska filmoteka. Že sama dvorana je paša za oči, poleg tega vstopnina znaša le 2 evra, filme pa  prikazujejo v originalnem jeziku s španskimi podnapisi. To je glede na španske težnje, da v svoj jezik prevedejo vse, kar je mogoče in kar ni, prijetna sprememba. 

Ena izmed glavnih ulic v Madridu, Gran Via

Tudi z gledališči nič ne zaostajajo. Po  vsem mestu jih je mnogo in če si vstopnic, za katere je treba odšteti od 5 do 60 evrov, ne moremo privoščiti, je tu La noche de los teatros, ki  je letos potekal konec marca. V »noči teatrov«  v vseh gledališčih, nekaterih muzejih in galerijah ter določenih scenah na prostem potekajo razne predstave v času devetih ur (od 17. ure do 4. ure zjutraj), in vse to po zelo ugodnih cenah, predstave na prostem pa so brezplačne.
Podobno kot La noche de los teatros (Noč gledališč) je tudi La noche en blanco noč, ki je enkrat na leto in je v celoti namenjena kulturi. Poteka septembra in vključuje mnogo kulturnih dogodkov. Takrat gredo vsi v muzeje, galerije, kinodvorane, gledališča; to je noč, ko je kultura dostopna vsem ljudem.
Če bi se morala na hitro odločiti za en sam glasbeni spektakel, ki je nekaj posebnega, zelo madridskega, so to nedvomno nedeljski popoldnevi v parku Retiro. Že na daleč odmeva zvok tamtamov, ki privabljajo turiste in domačine, da poplesujejo ob živahnih ritmih.
Vse to in še več so razsežnosti kulturne scene v Madridu, zato vabilo velja.


Več lahko preberete v številki 127.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing