Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Po Nizozemski v družbi najmlajših

Besedilo in fotografije: Vesna Godicelj

Nizozemska me je očarala in mi sedla v srce že pred dobrimi 15 leti, ko sem se tja odpravila na študentsko izmenjavo. Takrat sem si obljubila, da se tja zagotovo vrnem. Lani poleti sem načrt le uresničila, le da takrat to ni bilo študentsko, ampak družinsko popotovanje z dvema otrokoma.


Ob prestopu meje z Nizozemsko, kamor smo se odpravili z avtomobilom, smo si vožnjo popestrili s tekmovanjem, kdo bo prvi zagledal mlin na veter. Seveda to ni zahtevalo prav veliko potrpežljivosti, saj so mlini na veter značilnost dežele. Nastanili smo se v mladinskem hotelu v Severni Holandiji, ki je ena od 12 provinc Nizozemske. Holandija je namreč del Nizozemske, kjer se njene značilnosti najlepše kažejo. Naš glavni namen je bilo spoznavanje dežele s kolesa, ne nazadnje tudi zato, ker ima kolo na Nizozemskem posebno domovinsko pravico. Dodatno obremenjevanje avtomobila s kolesi na sorazmerno dolgi poti se nam ni zdelo smiselno – raje smo jih najeli, kar se je izkazalo za dobro potezo. Naš sedemletni Žiga se je skupaj z atijem na tandemskem kolesu odlično zabaval, mlajši, štiriletni Miha, pa je užival v prikolici, pripeti na moje kolo.

 

Nizozemci veljajo za kolesarski narod in se lahko pohvalijo z odlično urejenim sistemom kolesarskih stez. V deželi, ki ima dobrih 16 milijonov prebivalcev, imajo kar 11 milijonov koles in nič manj kot 11 tisoč kilometrov kolesarskih stez. Posebna zanimivost kolesarjenja je bilo prečkanje številnih dvižnih mostov, saj pot v sosednjo vas ali mestece pogosto vodi samo čeznje – dvižni mostovi namreč omogočajo večjim ladjam plovbo med polji in pašniki daleč v notranjost dežele. Navdušili so nas tudi posebni kažipoti za kolesarje, ki jih je mogoče najti na vsakem križišču. Kolesarji so na cesti upoštevani, kar daje prijeten občutek varnosti. V nasprotju z razmerami v Sloveniji ...Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing