Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Veliki krog

Besedilo in fotografije: Jurij Senegačnik

Veliki krog ni zemljepisno ime, o katerem bi se učili v šoli, pa vendar je vsak kolikor toliko izkušen svetovni popotnik že slišal zanj.


Znameniti lok Delicate Arch je simbol države Utah.

Če bi se vprašali, kateri so najbolj prestižni cilji turističnega obiska ZDA, bi se težko odločili le za enega. Zagotovo pa poleg nekaterih najbolj znanih ameriških velemest mednje sodi nekakšen naravno-kulturni “the best of America”, ki ga najdemo sredi ameriškega goratega jugozahoda, in sicer pod imenom Veliki krog (Grand Circle).

Veliki krog ni zemljepisno ime, o katerem bi se učili v šoli, pa vendar je vsak kolikor toliko izkušen svetovni popotnik že slišal zanj. O tem, da je to svojevrstna celota nekaterih najimenitnejših ameriških narodih parkov v kombinaciji z nacionalnimi spomeniki, pa tudi državnimi parki in različnimi zgodovinskimi prizorišči, so si enotni prav vsi viri. Takoj pa se začnejo razlikovati po tem, kaj vse točno vključiti v Veliki krog.

 

Ožje pojmovanje Velikega kroga

Lična barvna brošura na 48 straneh formata A 4, ki je za okoli 10 USD v prodaji tako rekoč povsod na območju Velikega kroga, ima naslov Grand Circle Adventure. Ta verjetno najbolj razširjeni pisni vir opredeljuje Veliki krog kot čudovit venec naravnih prizorov, ki so kot biseri raztreseni okoli osrednjega dragulja – jezera Lake Powell v zveznih državah Utahu in Arizoni. Razklana in razbrazdana gorovja se prepletajo z uravnanimi platoji, mizaste gore in špičasti koničasti osamelci z globokimi kanjoni, opuščena rudarska mesta duhov (ghost towns) s prazgodovinskimi bivališči ameriških staroselcev.

Toliko zemeljskih piramid, kot jih je v narodnem parku Bryce, ni verjetno nikjer drugod na svetu.

Celotna krožna pot okoli Powellovega akumulacijskega jezera s številnimi »ovinki« do najbolj znanih znamenitosti naj bi bila dolga okoli 1500 km. V omenjeni brošuri naštevajo sedem narodnih parkov (Bryce Canyon, Zion, Capitol Reef, Arches, Canyonlands, Grand Canyon – Severni rob, Mesa Verde) in osem nacionalnih spomenikov (Navajo, Natural Bridges, Cedar Breaks, Pipe Spring, Canyon de Chelly, Hovenweep, Rainbow Bridge, Grand Staircase-Escalante), ki naj bi sestavljali Veliki krog, seveda skupaj še z nekaterimi državnimi parki in znamenitim indijanskim plemenskim parkom (tribal park) Monument Valley.

Znameniti lok Delicate Arch je simbol države Utah.

Širše pojmovanje Velikega kroga

Drugi viri, predvsem na medmrežju, si večinoma ne prizadevajo za neko povsem točno prostorsko omejitev Velikega kroga. Konec koncev vsega, kar prinaša dolarje, v Ameriki niso nikoli “po evropsko” omejevali oz. skrivali. Če je v omenjeni deželi odprtega priseljeniškega duha nekaj uspelo, so to skušali bodisi širiti, bodisi ponoviti na nekem drugem koncu dežele. Prav zato predvsem različne turistične agencije in združenja pod Veliki krog uvrščajo še nekatere objekte nekoliko bolj oddaljene naravne in kulturne dediščine, če že ne kar celih mest, kot je na primer Las Vegas.

Veliki krog je torej velika krožna pot, ki poteka čez vsaj štiri ameriške zvezne države – Utah, Colorado, Nevada, New Mexico –, h katerim lahko prištejemo še peto, Nevado.


Več lahko preberete v številki 114.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing