Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Križna jama

Petra Draškovič

Biser med slovenskimi kraškimi jamami je zagotovo tudi Križna jama, nekoliko prikrajšana na račun znamenitih Škocjanskih in Postojnske jame, ki pritegneta največ turistov, a po mnenju mnogih ena najlepših.


Voda in kamen … Združita se tako nedolžno in lepo, da tega niti ne opazimo. Drobne kapljice vode počasi, neopazno, a vztrajno pišejo zgodbo na papir, imenovan kamen. Nastaja poezija večnosti, lepote, enkratnosti. Najlepši primer njunega sožitja je kraški svet.
Ni presenetljivo, da so ljudje radi ovijali jame v legende. Nekaj mističnega, skrivnostnega je v njih. Morda je to strah pred temo, pred neznanim ali zgolj pred tem, da je to nekje spodaj, pod zemljo? Lahko pa vidimo tudi drugo skrajnost mističnosti. Tisto, ki jo ustvarja tišina, ki te navda z občutkom mogočnosti, večnosti, a hkrati krhkosti; ko ti pogled prestreže, kako se drobna kapljica razbije v tisoče, milijone še bolj drobnih … Kapljica vode ustvarja večnost trenutka in ga beleži v za človeške razmere skoraj neminljivo lepoto. 

Biser med slovenskimi kraškimi jamami je zagotovo tudi Križna jama, nekoliko prikrajšana na račun znamenitih Škocjanskih in Postojnske jame, ki pritegneta največ turistov, a po mnenju mnogih ena najlepših.
Na prehodu južnega dela Bloškega višavja je izdolbena v pretežno triadne, a deloma dolomitizirane apnence v tektonsko udorino Cerkniškega jezera. Voda, ki priteče v jamo, se steka z Blok, zato sodi poleg Cerkniškega in Planinskega polja ter Rakovega Škocjana med najznamenitejše posebnosti kraškega sistema Ljubljanice.
Dnevno svetlobo pustimo za sabo in se v soju lučke na čeladi ter v jamarski opravi podamo raziskovati Križno jamo. Seveda je to mogoče le v spremstvu izkušenih vodičev, ki vas bodo na poti opozorili tudi na vse zanimivosti in posebnosti, ki jih jama premore.


Več lahko preberete v številki 60.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing