Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

V deželi muzejev - Muzej Velenje

Besedilo: Tanja Verboten
Fotografije: arhiv Muzeja Velenje

O muzeju Muzej Velenje domuje v Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Velenjski grad se v zgodovinskih virih prvič omenja leta 1270, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju, ko so ga tedanji lastniki popolnoma prenovili in napol trdnjavsko zasnovan grad spremenili v renesančno rezidenco.


Velenjski grad.

Po drugi svetovni vojni je grad prešel v družbeno premoženje in veliko notranje opreme je bilo uničene, stavba pa je začela propadati. Leta 1957 je velenjski premogovnik ustanovil Muzej slovenskih premogovnikov, ki je svoje prostore dobil na Velenjskem gradu. Kmalu so v muzeju začele nastajati nove zbirke, hkrati pa je potekala tudi intenzivna sanacija grajske stavbe.

Danes Muzej Velenje s svojim delovanjem pokriva območje treh občin Šaleške doline (Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki), obiskovalcem pa na Velenjskem gradu ponuja na ogled deset stalnih muzejskih in galerijskih razstav in vedno tudi kakšno zanimivo občasno razstavo.

Poleg razstav, ki obiskovalca popeljejo skozi lokalno zgodovino, vsekakor velja izpostaviti še Afriško zbirko Františka Foita, eno od treh najpomembnejših zbirk na Slovenskem, in zbirko ostankov mastodontov ter razstavo sodobne slovenske umetnosti.

Afriška zbirka Františka Foita

Stalne razstave
Afriška zbirka
Afriška zbirka prikazuje predmete, ki jih je med svojim potovanjem in bivanjem v Afriki zbral češki akademski kipar František Foit. Foit se je na potovanje po Afriki odpravil dvakrat. Prvič je šel tja leta 1931 z biologom dr. Jiřijem Baumom.

S tega potovanja hranijo v Muzeju Velenje obsežno zbirko fotografij na steklu. Kmalu po koncu 2. svetovne vojne se je František Foit v Afriko odpravil drugič, z njim pa je krenila tudi njegova žena. V Afriki sta nameravala ostati približno 1 leto, usoda pa je hotela, da sta tam ostala skoraj 24. Zaradi težav pri vrnitvi na Češkoslovaško sta se leta 1971 preselila v Velenje in Foit je tamkajšnjemu muzeju poklonil svojo bogato zbirko afriških predmetov.

Največji in najpomembnejši del zbirke tvorijo afriške maske in lutke, stolčki, buče, posode iz gline in lesa, fetiši, orodje, orožje, nakit in glasbila, ki omogočajo vpogled v način življenja afriških plemen. Del razstave je namenjen tudi Foitovim umetniškim delom in predmetom, ki jih je uporabljal pri svojem raziskovalnem delu.

Kavčnikova domačija.

Revija je na voljo na prodajnih mestih Dela Prodaje. Revijo lahko naročite tudi po telefonu 04 5320 200 ali preko spletne naročilnice. Novi naročniki prejmejo darilo. ODPRITE SI SVET!


Več lahko preberete v številki 215.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing