Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Trubarjeva Rašica

Besedilo in fotografije: Dragica Heric

Prijazno vasico Rašica ob cesti Kočevje – Ljubljana poznamo kot rojstno vas očeta slovenske knjige in slovenskega jezika Primoža Trubarja.


Dandanes je Rašica spomeniško zavarovana vasica, ki poleg Trubarjeve domačije ponuja raznoliko bogastvo narave in številne zanimivosti, ki zaznamujejo minule čase. Rašica, vasica s cerkvico sv.Jerneja, leži na položnem griču nad Trubarjevo domačijo. Mimo teče potok, ki se je nekdaj imenoval Fužinarščica (zdaj Rašca), po fužinah, ki so pridobivale železo. Orožje, izdelano iz tamkajšnjega železa so graščaki izvažali in je bilo znano po vsej Evropi.

Jedro vasi je Tavelika hiša 

Po dveh turških požigih vasi v 15. in 16. stoletju se je ohranila sedanja gručasta oblika vasi. Staro jedro vasi je bilo najprej gospodarsko vezano na raški klanec. Ob koncu 18. stoletja so bile zgrajene stavbe, ki tvorijo jedro vasi: Tavelika hiša, kjer je bila gostilna s prenočišči, hlevom, kovačijo, mitnico in pošto, v bližini so zgradili tudi Lusthaus s kegljiščem.

Učna gozdna pot Turjak – Rašica

Začne se na avtobusni postaji na Turjaku in vodi skozi gozdove Velikega smrečja, Jelovca in Cerovca vzhodno od vasi Mali Osolnik do travnikov vzhodno od vasi Rašica, nato prek logov do Trubarjeve domačije. Pot je dolga 4000 metrov in je opremljena s 24 lesenimi poučnimi tablami biotopov gozdne in agrarne krajine ter označena s posebno markacijo – lipovim drevesom. Pot je primerna za vse starostne generacije, pa tudi kot učna naravoslovna delavnica na prostem. Pot poteka po kolovozih in gozdnih vlakah in je primerna tudi za gorske kolesarje.


Več lahko preberete v številki 116.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing