Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Mesto na Krkinem meandru

Besedilo: Marjan Žiberna, fotografije: Boštjan Pucelj

V Novem mestu lahko obiskovalec vidi marsikaj zanimivega.


V Novem mestu lahko obiskovalec vidi marsikaj zanimivega. Če se nekoliko poučimo o njegovi zgodovini in še nekaterih drugih dejstvih, dobi v naših očeh čisto drugačne barve in razsežnosti, kot če nam vse ostane prikrito. Bogate arheološke najdbe stalno bogatijo predstave o tem obdobju. Poleti pa vsekakor velja posedeti na vrtu ali terasi katere od mestnih kavarn v starem mestnem jedru in opazovati sedanji utrip mesta.

Novo mesto ima za seboj bogato zgodovino, zlasti zanimiva je njegova prazgodovina. V prvem tisočletju pred našim štetjem so naselbine na tem območju imele izjemno veljavo in pomen. Uspešna arheološka izkopavanja so se tod začela že leta 1890.

Spomenik v Veliki Bučni vasi, posvečen žrtvam v 2. svetovni vojni, je delo arhitekta Jožeta Plečnika.

Zaradi njih je Novo mesto v arheološkem pogledu pomembno ne samo v slovenskem, pač pa tudi v evropskem prostoru. Že od začetka prvega tisočletja pr. n. št. je namreč tod bilo naselje, za tisti čas značilno utrjeno višinsko gradišče.

Ena glavnih mestnih znamenitosti je Breg, del mesta, ki ga tvorijo manjše, stare stanovanjske stavbe. Prav poseben pečat mu daje izpostavljena lega na južnem obrobju starega mestnega jedra.

Hiše na Bregu so majhne, takšne, kot so bile zgrajene pred stoletji.

Hiške na Bregu so sezidali po letu 1786, ko so po prenehanju turške nevarnosti porušili večino starega mestnega obzidja, po katerem ni bilo več potrebe. Pri zidavi so stavbe domiselno naslonili na ostanke obzidja, ki so še vedno vidni v zidovih kletnih etaž, zidovi kleti pa ponekod slonijo na živi skali, ki se tu v strmem pobočju dviga nad Krko.


Več lahko preberete v številki 116.Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing