Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


Prečudovit arabski svet – potovanje po Omanu in Združenih arabskih emiratih (ZAE) – 1. del
Oman Državi, nad katerima sem bila navdušena. Dubaj in Abu Dhabi sta me očarala z modernimi zgradbami, Oman pa je name naredil še poseben vtis. Čudovita in varna država s samotnimi plažami, oazami, trdnjavami in bogato zgodovino. Prijazni domačini, odlična hrana, pisane tržnice in eksotične živali.

Japonska – zgodba o japonskih kovačih, najostrejših kuhinjskih nožih, skrivnostnih jeklih in najboljšem sushiju.
Že kot mladega fanta so me, tako kot večino ostalih, privlačili bojevniški noži, meči in bodala. Meč vseh mečev in kralj vseh rezil je bil narejen iz skrivnostnega jekla in je prihajal iz mistične dežele daleč na vzhodu, kjer je nastajal v temačnih kovačijah, v katerih se je znanje iz roda v rod prek natančnih kovaških rok prenašalo več kot 1000 let. To je bila seveda japonska katana.

Fidži – rajski otok krute zgodovine
Za mnoge je obisk rajskega otočja v Tihem oceanu uresničitev življenjskih sanj. Na 322 otokih, med katerimi je le 109 naseljenih, lahko vsakdo najde nekaj zase, od rajskih samotnih kotičkov in zabave do adrenalinskih športov ter še mnogo česa. Na potovanje po tem otočju ne pomisli ravno mnogo ljudi, saj ima večina o njem predstavo, da gre za destinacijo za luksuzni turizem. Res je, takšne ponudbe je v izobilju, vendar pa država nudi mnogo več kot le rajske resorte z lepimi plažami. Fidži na večini pusti le pozitivne vtise – s pomočjo prijaznih ljudi, lepe narave, rajskih plaž oziroma z drugimi besedami povedano, nudi pobeg v sanje.

Turni smuk z Dovške Babe – potep z razgledom
Poletja in z njim povezanih visokih temperatur je nepreklicno konec. S prvimi jesenskimi deževji se v gore priplazi mraz in zapade prvi sneg. Takrat se končno začne sezona turnega smučanja in neskončne zasnežene »flanke« nas privabijo na plano. Konec je lenarjenja v deževnih dneh.

Pow wow – med barvitimi plesi ameriških Indijancev
Že ob prvem stiku s prvotnimi prebivalci Amerike sem bila v zadregi, kako jih imenovati. Native Americans (ameriški domorodci) ali American Indians (ameriški Indijanci). Bila sem nekako prepričana, da beseda Indijanci zagotovo ne bo primerna, saj je v povezavi s Krištofom Kolumbom (Cristoforo Colombo) – italijanskim pomorščakom, ki je leta 1492 priplul v Ameriko in ljudi poimenoval Indijanci. Vendar sem se zmotila. Nekateri želijo, da se jih imenuje ameriški Indijanci.

V deželi muzejev – Zemljepisni muzej
Namesto uvoda Leti 2015 in 2016 je Mednarodna kartografska zveza (ICA) razglasila za mednarodno leto zemljevida. Eden od poglavitnih namenov tega imenovanja je popularizacija zemljevidov, torej zemljevide približati celotni javnosti (predvsem učencem) na globalni ravni, ponuditi priložnost za odkrivanje znanosti, povezanih s kartografijo, ter pokazati uporabnost zemljevidov v vsakdanjem življenju.

stran<12345678910...>>>
Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing