Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


Tro tro
Tro tro v Gani imenujejo vozila javnega prevoza, ki niso niti avtobus niti taksi. V glavnem gre za minibuse, ki pokrivajo vse krajše ali daljše linije po državi. Ne vozijo po voznem redu, temveč z glavne postaje odpeljejo takrat, ko so povsem polni, nato pa, ko se sedeži praznijo, sproti pobirajo potnike na obcestnih postajališčih. Voznine so fiksno določene, vendar se cena vozovnice spreminja glede na velikost in udobje (klima) minibusa.

S'Ardia – v soju sardinskega sonca
Prah zastira sonce, ki žge, kot se spodobi za poletje. Konjska kopita meljejo. Jezdeci si poskušajo zaščititi oči pred prahom, ki so ga dvignila vsa ta podivjana bitja. Sedilo, mesto sredi Sardinije, na praznik sv. Konstantina. Sediva med množico na stopnicah pred prastaro cerkvijo Santu Antine. Pred nama se odvija ritual, ki se ponovi vsako leto v čast Konstantinu, rimskemu cesarju, ki je pri Milvijskem mostu premagal socesarja Maksencija. Jezdeci lovijo drug drugega. Zemlja se je že zdavnaj posušila in podkve, ki se je dotaknejo, jo meljejo v prah. Kakšen simbol. S Konstantinovo zmago je bilo poganstvo strto v prah.

Plameneče pečine – nahajališče fosilov v puščavi Gobi
V času srednjega zemeljskega veka, v mezozoiku, pred okroglimi sto milijoni let, je bila današnja Mongolija del velikega celinskega jezera. Danes o njem ni več nobene sledi, pa tudi pokrajina je v celoti drugačna. Nekdanji jezerski in močvirni svet sta zamenjali stepa in puščava, ki se razprostirata v nedogled.

Majorka – otok sonca in biser Sredozemlja
Majorka je eden od štirih Balearskih otokov, ki ležijo v Sredozemskem morju. Vsi štirje otoki, Ibiza, Formentera, Menorca in Majorka, so izredno privlačne turistične destinacije. Največja izmed vseh štirih je prav Majorka, ki z ugodnim podnebjem, rajskimi plažami, turkiznim in čistim morjem, čudovitimi hribi, kanjoni, jamami, zgodovinskimi objekti ter burnim nočnim življenjem privablja turiste z različnih koncev sveta. Nudi več sto kilometrov dolgo obalo z mnogimi lepimi plažami, med katerimi jih je bilo nekaj uvrščenih v skupino najlepših na svetu.

Prelest kanadskih poti
Po mesecu kolesarjenja na Islandiji sva si pošteno zaželela noči, gozda, toplih dni in nižjih cen, zato sva se še posebej veselila najinega leta proti Kanadi, kjer nama bo, po vseh mrzlih in vetrovnih dneh na najini dozdajšnji poti, znova posvetilo tisto ljubo sonce tam zgoraj. Veliko lepega sva že slišala o Kanadi in njenih ljudeh, zato sva komaj čakala na najino kanadsko pustolovščino.

V deželi muzejev - Gornjesavski muzej Jesenice
Povezovalec med sedanjostjo in preteklostjo. Železarski muzej v Ruardovi graščini je del nekdanjega fužinarskega naselja na Stari Savi. Prav z osrednjo pozicijo na tem muzejskem območju med halami nekdanje Železarne Jesenice in tržnico predstavlja vez med fužinarstvom in industrializacijo, med ljudmi in zgodbami iz preteklosti in sedanjosti.

stran<<<12345678910...>>>
Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing