Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


Berlin
Mesto leži na severovzhodu Nemčije, na območju Nemško-Poljskega nižavja. S 3,6 milijona prebivalcev je največje mesto v državi. Upravno je Berlin ena od 16 nemških zveznih dežel in ga povsem obdaja zvezna dežela Brandenburg. Po združitvi vzhodnega in zahodnega dela mesta leta 1990 je Berlin ponovno postal glavno mesto združene Nemčije. Pred tem je bilo mesto razdeljeno. Ob koncu druge svetovne vojne je mesto zavzela Rdeča armada, po koncu vojne pa so si Nemčijo in njeno glavno mesto zavezniki razdelili na upravne cone. Zahodni del Berlina so tako upravljali Američani, Angleži in Francozi, vzhodni del pa Sovjeti.

Vietnam – 50 odtenkov zelene: komunistična dežela, prebivalci katere ljubijo kapitalizem
Otok Cat Ba in zaliv Ha Long Bay – med apnenčastimi stožci in opicami; Zanimiv otok je najlažje spoznati na dveh kolesih ali peš. Vožnjo z motorjem po otoku navdihuje divja kraška pokrajina, posejana s številnimi apnenčastimi stožčastimi vrhovi, poraslimi z vedno zelenimi subtropskimi drevesi in drugim rastjem, zaradi katerega so gozdovi praktično neprehodni. V otoškem nacionalnem parku lahko najdemo tudi slavno drevo Kim Giao, znano pod imenom »drevo jedilnih paličic«.

Ubogi – sredi bogate Evrope
V prejšnjem članku sem pisal o tem, kako sva začela najino pot po Evropi, zakaj sva se odločila zanjo in kakšni so bili najini prvi koraki na njej. Naj na kratko le obnovim odločitev, ki sva jo sprejela, in motiv zanjo. Temu, da sva ob stran potisnila podjetje in sprejela novo življenjsko odločitev, je botrovala predvsem najina želja, da narediva nekaj konkretnega za ljudi, ki so zaradi različnih razlogov potisnjeni na rob družbe.

V deželi muzejev - Tolminski muzej
Muzej o življenju Posočanov, ki s ponosom zrejo na dediščino prednikov Tolminski muzej je javni zavod in osrednja muzejska ustanova ter pomembno kulturno središče Gornjega Posočja. Pooblaščen je za izvajanje državne muzejske javne službe za območja občin Tolmin, Kobarid in Bovec za področja arheologije, etnologije, likovne umetnosti in zgodovine.

Los Llanos – lov na anakondo
Kaj lahko navduši nekoga, da se poda na ravnico, kjer v času dežja samo ceste uspejo ubežati poplavam? Kjer sonce peče vse dni v letu in je do prvega večjega naselja stotine kilometrov. Išče morda svet, ki je ubežal času? Svet, ki utripa v svojem naravnem ritmu zim in poletij, suš in poplav. Svet, ki je tako neprijazen, da nam je ostal podarjen v občudovanje skoraj nedotaknjen., nižavje, razpeto med Venezuelo in Kolumbijo, je kar dvajsetkrat večje od Slovenije.

Kolorado – dežela, ki je presegla vsa najina pričakovanja
Kolorado je zvezna država v zahodnem delu ZDA. Na zahodni polovici države se dviga Skalno gorovje, vzhodni del pa je večinoma nižinski.

stran<<<12345678910...>>>
Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing