Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


Jutland – peščene obale in lego kocke
Največji del kraljevine Danske predstavlja polotok Jutland. Do njega nas je ločilo dobrih 1300 kilometrov, kar bi teoretično zmogli prevoziti v enem dnevu. A utrujenost in nekaj večurnih prometnih zastojev je botrovalo nepredvideni nočitvi. Vseeno smo ostajali na avtocesti, kjer so se med dolgimi urami vožnje za najprijetnejše postanke izkazali obiski restavracij Marché. Iz Slovenije znana solidna ponudba, dobra kakovost in cenovna sprejemljivost je v Nemčiji še nadgrajena, saj imajo restavracije znane švicarske verige res pestro ponudbo za ugodno ceno.

Islandija – s kolesom med vulkani in ledeniki
Z 22 ur dnevne svetlobe, ki je na Islandiji v poletnem času nekaj čisto normalnega, smo se vsi trije (pri kolesarjenju po Islandiji se nama je pridružil še Poljak Radek) prvič srečevali in na vsakem od nas je pustila drugačne posledice. Od neprespanih, utrujenih in zmedenih noči do popolnoma porušenega bioritma. Polnočno sonce je vsak dan vztrajno svetilo, zato je bilo kljub utrujenosti resnično težko zaspati. Buff, tista vsestranska ruta, nam je bila pri spanju v veliko pomoč, saj smo si z njo zakrili oči. Siva barva najinega šotora je bila popolnoma zgrešena, ker je svetloba delovala še bolj intenzivno.

Vietnam – 50 odtenkov zelene: komunistična dežela, prebivalci katere ljubijo kapitalizem - 1. del
Želimo si Azije, vrveža na ulicah, preproste in okusne hrane, okolja, kjer je prijazna beseda vredna več kot pravila. In morja ter trekingov. Želimo se izogniti trumam turistov, videti kaj iz preteklosti in se za nekaj dni umakniti v naravo. »Kaj pa Vietnam?« pomislimo in se takoj ogrejemo za idejo.

Utah – dežela nenavadnih zakonov
Utah je dežela nenavadnih zakonov, čudovite pokrajine in raznolikih nacionalnih parkov, na videz neskončno dolgih cest in znamenitega mesta Salt Lake City.

V deželi muzejev - Muzej Velenje
O muzeju Muzej Velenje domuje v Velenjskem gradu, ki je znan kot eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. Velenjski grad se v zgodovinskih virih prvič omenja leta 1270, današnjo podobo pa je dobil v 16. stoletju, ko so ga tedanji lastniki popolnoma prenovili in napol trdnjavsko zasnovan grad spremenili v renesančno rezidenco.

Madeira – sončni otok
Ko mi je nekdo omenil, da komaj čaka moj prispevek o Madeiri, sem se nasmehnila in odgovorila, da še ni pravi čas za to, saj moram najprej strniti vtise o dogodkih in pokrajini. Niti sedaj, ko sedim za računalnikom, ne vem, kako začeti, kar ni ravno značilno zame.

stran<<<12345678910...>>>
Komentiraj članek
Naslov članka:
Država:
Vaš komentar ali vprašanje:
Elektronski naslov:
Naročilo starih številkSeznam objavljenih člankov

Seznam člankov, ki so bili v preteklih letih objavljeni v reviji Svet in ljudje, si lahko ogledate na seznamu objavljenih člankov.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing