Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

POPOTNE ZGODBE SO LAHKO DRUGAČNE!

Besedilo: Liljana Jarh, fotografije: Gregor Radonjič

Kratke zgodbe o drobnih naključjih v popotnih doživetjih so v knjigo položene med umetniške fotografije.


To dokazuje najnovejša knjiga Liljane Jarh in fotografa Gregorja Radonjiča.  Knjiga je konceptualno zasnovana kot zbir ka 35-ih kratkih popotnih zgodb iz sedemnajstih držav s petih kontinentov, ki sta jih avtorja skupaj prepotovala.  Vsako zgodbo spremlja skrbno izbrana fotografija, največ dve, ki se vsebinsko nanaša/ta na temo zgodbe.  Teme zgodb so neobičajne, v njih ni golega opisovanja poti, dejstev, temveč gre za kratke impresije, subtilno napisane zgodbe, nekatere z rahlo meditativnim značajem.

Zgodbe lahko  prebiramo po poljubnem vrsten  redu, so naključno razporejene, saj smo želeli doseči učinek pestrosti in barvitosti sveta ter njegovega doživljanja. Ponotranjene misli zgodbam  podelijo novo prisotnost, razkrivajo značaj in občutenje kot čarobne popotne miniature, kot je zapisano na zadnji platnici knjige.

 

Podobe besedam pomagajo govoriti, skladno približajo osebno resničnost in občutenje različnih krajev, dežel in značilnosti življenja ljudi. Ponotranjene misli jim podelijo novo prisotnost, razkrivajo značaj in dosežejo tiste podrobnosti, ki jih zrcalijo včasih le slutnje in poudarjajo že davno odprta vprašanja.

V knjigo so vključene zgodbe iz naslednjih držav: Kitajska, Kambodža, Burma (Myanmar), Maroko, ZDA (New Mexico), ZDA (Kalifornija), Kuba, Tajska, Peru, Tibet, Egipt, Francija, Italija, Slovenija, Grcija, Hrvaška.

Gregor Radonjič je mariborski fotograf, ki se s fotografijo ukvarja že več kot 20 let in je bil večkrat nagrajen tako doma kot v tujini. Je avtor 13 samostojnih razstav; sodeloval je na 41 skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Je tudi soavtor 9 multimedijskih performansov z diapozitivi (dvakrat na Borštnikovem srecanju; festival sodobnih vizualnih umetnosti Performa; Festival Lent), dobitnik 7 nagrad v Sloveniji in v tujini za fotografsko ustvarjanje ter dobitnik 4 diplom. Pri svojem delu pogosto išče dialog z besedno umetnostjo. V soavtorstvu je doslej izdal dve knjigi.

Liljana Jarh je s fotografom Gregorjem Radonjičem umetniško sodelovala že v projektu Dialogi zaznavanja, kjer so iz ponotranjenih vtisov ob subtilnih fotografskih motivih nastajale njene pesmi. V Radonjičevi knjigi Piramide upanje, ki jo je izdal skupaj s pesnico Nežo Maurer, je prevzela vlogo urednice. S kratkimi popotnimi zgodbami v knjižnem prvencu V daljavo zazrte oči pa se izrazi njeno pretanjeno opazovanje in odnos do podrobnosti tudi na številnih poteh.

 


Dogodki

Novice

SLOVENSKA PISATELJSKA POT
Pozdrav z vrhov: planinstvo na starih razglednicah
POPOTNE ZGODBE SO LAHKO DRUGAČNE!
Kratke zgodbe o drobnih naključjih v popotnih doživetjih so v knjigo položene med umetniške fotografije.

V DALJAVO ZAZRTE OČI

Kratke popotne zgodbeDidakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing