Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

DAUGHTER
09.08, Kino Šiška

Britanski trio Daughter, varovanec založbe 4AD, se je z vpeljavo pritajene elektronike v resnobne, a preklemano nalezljive skladbe hitro priljubil privržencem intimnega indie folka. Po dveh odlično sprejetih albumih bend končno prihaja na premierni nastop v Sloveniji in to s povsem novim materialom! 

Zasedba Daughter se je pred približno 10 leti začela kot solo projekt pevke in kitaristke irsko-italijanskih korenin Elene Tonre, ki sta se ji pozneje pridružila kitarist Igor Haefeli ter bobnar Remi Aguilella. S prvimi posnetki si je trio hitro utrl pot na britanske radie in pritegnil pozornost založbe slovitih Mumford & Sons, ki je izdala bendov drugi EP The Wild Youth. Sledili so podpis pogodbe s slovito britansko neodvisno založbo 4AD, pri kateri med drugim najdemo tudi The National, Future Islands in Aldous Harding, nastop čez lužo v oddaji Davida Lettermana in izdaja polnopravnega prvenca leta 2013. Izvrstni If You Leave je požel visoke kritiške ocene – Drowned in Sound mu je podelil kar 9/10 – in prejel nagrado AIM Independent Music Award za najboljši neodvisni album leta, več kot 100 milijonov YouTube ogledov samo prvega singla “Still” pa dokazuje, da se je izjemno dobro prijela tudi med širšim občinstvom. 

Po nekaj letih nastopanja v živo po celem svetu, v okviru katerega se je Daughter na turnejah pridružil tudi bendu The National in kantavtorju Benu Howardu, je leta 2016 izšel bendov drugi album Not to Disappear, spet pri 4AD in spet dobro sprejet – tako veriga Rough Trade kot revija The Skinny sta njegovo dinamično zmes indie popa, temačnega folka in shoegazea na primer uvrstila med najboljše izdaje leta. 

Leto pozneje je bend izdal še pretežno instrumentalni album glasbene spremljave za video igro Music from Before the Storm, njegove skladbe pa je bilo moč slišati tudi v kupu različnih nanizank in filmov, od Uvoda v anatomijodo Vampirkinega dnevnika. Potem ko se je Elena za nekaj časa posvetila samostojnemu delu in leta 2018 kot Ex:Re izdala lastno ploščo, se je bend spet lotil skupnega dela, nedvomno očarljiv rezultat pa bomo med prvimi v živo slišali tudi v Šiški.


Dogodki

26.09.  Narodni dom Maribor, Dvorana generala Maistra
FESTIVAL MARIBOR: Bartolomeybittmann, Progressive Strings Vienna
26.09.  Gala hala
ETCETERAL
02.10.  Mali oder Narodnega doma Maribor
LEONART: VRH SVETA
06.10.  Kino Šiška
MUDHONEY
08.10.  Kino Šiška
LUMBERJACK

Novice

SLOVENSKA PISATELJSKA POT
Pozdrav z vrhov: planinstvo na starih razglednicah
POPOTNE ZGODBE SO LAHKO DRUGAČNE!
Kratke zgodbe o drobnih naključjih v popotnih doživetjih so v knjigo položene med umetniške fotografije.

V DALJAVO ZAZRTE OČI

Kratke popotne zgodbeDidakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing