Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

JACUZZY KRALL, MONSTRUMENTAL IN BAGHDAD BATTERY ORCHESTRA.
24.09, Krizni Orto Fest

Jacuzzy Krall se je lani v polni dvorani Orto bara predstavil z materialom za novo ploščo, železnim repertoarjem, premierno pa je predstavil tudi videospot za novi single Najteži. Ob njem so nastopili vrhunski, stalni glasbeniki: Katinka Dimkaroska na vokalih, Sergej Ranđelović na bobnih, Miha Meglič in Andraž Mazi na kitarah ter Rok Škrlj na basu. Jacuzzy Krall z izidom novega singla Najteži in videospota zanj obeležuje deset let, odkar je na nevrološki kliniki prejel diagnozo za multiplo sklerozo. Njegov prvi singel po skoraj petih letih je resna in angažirana, hkrati pa tudi energična pesem v specifičnem slogu Jacuzzyja Kralla, v širokih eklektičnih rock hip-hop okvirjih. 

Ljubljančan Jacuzzy Krall svojo glasbeno poslanstvo uresničuje že več kot dve desetletji. Davnega leta 1998 je s skupino Sausages posnel njihov prvenec in se kasneje, kot ustanovni član skupine Los Ventilos izkazal v vlogi avtorja besedil ter glavnega vokalista. Leta 2006 je diplomiral kot audio inženir in pričel uresničevati željo po lastnem studiu, ki sedaj nosi ime Railroad Studios. Od leta 2009 je Jacuzzy Krall kot producent, tehnik in tudi raper sodeloval pri snemanju albumov s paleto znanih domačih in tujih glasbenikov in glasbenih skupin, med njimi Seoku Kouyate Experience, Hamo & Tribute 2 Love, Zebra dots, Sausages, Mad Kats, Big foot mama, Spinz, Trkaj, Los Ventilos ... V svoji karieri je bil kar petkrat nagrajen s popevko tedna na radiu VAL 202 s strani poslušalcev, trikrat kot samostojni umetnik Jacuzzy Krall in dvakrat v sodelovanju z drugimi skupinami.
Ob izidu svojega prvega samostojnega in istoimenskega albuma 22. oktobra 2014 se je premierno predstavil na krstnem koncertu v Channel Zero na Metelkovi, z edinstveno ekipo glasbenikov, ki ga spremlja še danes. Kritiki so ob tej plošči povedali, da Jacuzzy Krall s svojim prvencem predstavlja “material, ki je po vsebini družbeno ozaveščen in preprosto življenjski. Glasbeno je album mešanica stilov na katerem se pojavljajo tako rap, rock, reggae, hip hop kot tudi funk, metal in trip hop elementi, ki kot eno tvorijo prepričljiv zvočni zid” (vir: Channel Zero). Album je fizično izšel na dvojnem vinilu, v digitalni obliki pa je še vedno brezplačno dostopen na www.krall.si.

Baghdad Battery Orchestra kot red, znotraj kaosa, znotraj reda … Nadrealizem in kubizem znotraj elektro vezij v nihanju pulzov, kot sikstinska freska prebarvana z blatom in posuta s kristali raznih barv … Baghdad Battery Orchestra je nepozabna izkušnje, najiskrenejša izraznost zvokov, ustvarjena v trenutnem momentu navdiha, občutja in punk odnosa do umetnosti. Navadno so seanse z Baghdad Battery Orchestra podprte z red/kaos/red vizualizacijami, ki se v glasbene trenutke vpletajo na momente kot sublimna sporočila, na momente pa jasne klofute zavedanja lastne majhnosti. Vsi smo šum za gledalce. Vsi smo … Šum … Alter avantgarda, šov za izvajalca in vzdržljive, ki jim ni problem malo krvaveti iz nosu in ušes, z blago epilepsijo … BBO sta Jakob Krall in Miha Žagar.

Skupino Monstrumental sestavljajo trije prijatelji iz osnovnošolskih klopi, ki so leta 2013 začeli igrati bolj za šalo kot zares. Kmalu pa so začele nastajati zanimive fuzije in s tem tudi skladbe. Žanrsko se ne opredeljujejo, lahko pa bi rekli, da je njihov repertoar prežet s surfersko-psihedeličnimi valovi, meglicami z veliko reverba, delaya in drugimi prijetno čudnimi zvoki. Pogosto jih zanese v mračnejše atmosfere s precejšnjo mero distorzije in težkih rifov v katerih, za razliko od začetnih, pretežno instrumentalnih skladb, zadnje čase dodajo tudi grungersko-punkerski vokal. 

Prvi album z naslovom »Radioaktivna polja sanjajo« je nastal leta 2016, obsega pa 6 skladb. Njihov skupni imenovalec je vsekakor melanholija z občasnimi agresivnimi izbruhi, ki je postala tudi njihov pečat. Seveda poslušalcem dopuščajo tudi svojo interpretacijo Monstrumental so: David Kobe (bobni), Mitja Puh (bas kitara) in Lev Honsić (el. kitara, vokal).


Dogodki

26.09.  Narodni dom Maribor, Dvorana generala Maistra
FESTIVAL MARIBOR: Bartolomeybittmann, Progressive Strings Vienna
26.09.  Gala hala
ETCETERAL
02.10.  Mali oder Narodnega doma Maribor
LEONART: VRH SVETA
06.10.  Kino Šiška
MUDHONEY
08.10.  Kino Šiška
LUMBERJACK

Novice

SLOVENSKA PISATELJSKA POT
Pozdrav z vrhov: planinstvo na starih razglednicah
POPOTNE ZGODBE SO LAHKO DRUGAČNE!
Kratke zgodbe o drobnih naključjih v popotnih doživetjih so v knjigo položene med umetniške fotografije.

V DALJAVO ZAZRTE OČI

Kratke popotne zgodbeDidakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing