Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

DRUGA GODBA 2020: KIMMO POHJONEN – ULTRA ORGAN
08.11, Kino Šiška

Elektronska glasba za orgle na harmoniki 21. stoletja 

V Ljubljano se vrača ultimativen svetovni inovator na harmoniki Kimmo Pohjonen. Prvič je nastopil v Sloveniji s solističnim projektom na festivalu Druga godba leta 2002, kasneje pa smo lahko v živo spoznali še nekatere izmed njegovih številnih aktualnih projektov (KTU, Uniko …). V Kinu Šiška bo nastopil drugič, a prvič v živo. Pred leti smo namreč prikazali film Sounbreaker, odličen dokumentarec o njegovi ustvarjalnosti, ki razpenja meh od finske folk glasbe do neverjetnih projektov s kmetijskimi stroji, wrestlingom, sodobnim plesom, progresivnim rockom, sodobno klasično glasbo in drugim. Vsi projekti v živi različici prinašajo izpiljene in razkošne zvočne in vizualne podobe, kar Pohjonenove nastope že dve desetletji uvršča med najbolj atraktivne, ne glede na to ali so izvedeni v klubih ali v Kölnski filharmoniji, ki je bila naročnik projekta Ultra Organ s praizvedbo marca 2017.

Ena izmed Pohjonenovih želja je bila ustvariti nov instrument, s katerim orgle oživijo v elektronski obliki. Tako je nastal Pohjonenov izum, organ-accordion – sprogramiral je prvo harmoniko, ki igra vzorce orgel. Vzorčenje se je začelo iz orgel Kölnske filharmonije in nekaj cerkvá na Finskem. Za iskanje natančnih zvokov, ki so ustvarili naravno zvočno sliko za novi inštrument, so bili potrebni številna preizkušanja in testi. Tuomas Norvio je iz orgelskih vzorcev sestavil ritmične in melodične teksture, ki v nekatere dele skladbe vnašajo močan ritmični utrip. Izhodišče za kompozicijo pa je naravna sinteza akustičnih in elektronskih orgel. Ultra Organ je nova glasba, ki odraža skupno zgodovino orgel in harmonike ter prinaša barve teh inštrumentov v novo stoletje – Katedralo Kina Šiška bo za 70 minut sopostavila kot cerkev in filharmonijo hkrati. 

Kimmo Pohjonen – organ-accordion, glas
Mikko Helenius – orgle, glas
Tuomas Norvio – oblikovanje zvoka, živa elektronika
Otso Vartiainen – vizualije, luč


Dogodki

30.10.  Cankarjev dom
VLADO KRESLIN Pesmi iz karantene
05.11.  Kino Šiška
CARIBOU
07.11.  Klub Gromka
OvO, DARLA SMOKING
08.11.  Kino Šiška
DRUGA GODBA 2020: KIMMO POHJONEN – ULTRA ORGAN
09.11.  Cankarjev dom, Gallusova dvorana
SILVIA PEREZ CRUZ PRESENTS FARSA

Novice

SLOVENSKA PISATELJSKA POT
Pozdrav z vrhov: planinstvo na starih razglednicah
POPOTNE ZGODBE SO LAHKO DRUGAČNE!
Kratke zgodbe o drobnih naključjih v popotnih doživetjih so v knjigo položene med umetniške fotografije.

V DALJAVO ZAZRTE OČI

Kratke popotne zgodbeDidakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing