Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


ITALIJA

Uradno ime: Republika Italija
Državna ureditev: republika
Glavno mesto: Rim
Število prebivalcev: 57.888.000
Denarna enota: evro (EUR)
Časovni okvir: 0 h (po SEČ)
Klicna številka: + 39 

Veleposlaništvo Republike Slovenije
Via Leonardo Pisano 10
IT-00197 Rim
Italija
Tel: (+) 39 06 80 914 310
Fax: (+) 39 06 80 81 471
Elektronska pošta: vri@gov.si
Pristojno za: Italija, San Marino, Malta, Tunizija
S'Ardia – v soju sardinskega sonca
Prah zastira sonce, ki žge, kot se spodobi za poletje. Konjska kopita meljejo. Jezdeci si poskušajo zaščititi oči pred prahom, ki so ga dvignila vsa ta podivjana bitja. Sedilo, mesto sredi Sardinije, na praznik sv. Konstantina. Sediva med množico na stopnicah pred prastaro cerkvijo Santu Antine. Pred nama se odvija ritual, ki se ponovi vsako leto v čast Konstantinu, rimskemu cesarju, ki je pri Milvijskem mostu premagal socesarja Maksencija. Jezdeci lovijo drug drugega. Zemlja se je že zdavnaj posušila in podkve, ki se je dotaknejo, jo meljejo v prah. Kakšen simbol. S Konstantinovo zmago je bilo poganstvo strto v prah.

Od Miramara do Trsta
Grad Miramar, nekdanja rezidenca Habsburžana Maksimiljana I. Mehiškega in Carlote Belgijske, je lahko izhodišče za sprehod do središča bližnjega Trsta.

Diana Ternav: SARDINIJA

Elba, biser iz Venerine ovratnice
Legenda pripoveduje, da je čez morje letela boginja lepote, Venera. Okrog vratu je nosila speto biserno ogrlico. Ko je krilila z rokami, kot bi plavala, jo je zadela in strgala. Biseri so popadali v morje in iz njih so nastali Toskanski otoki, med katerimi je največji in najlepši otok Elba.

Ortler – kraljevska gora
Ortler (italijansko Ortles, 3905 m) je najvišji vrh istoimenske gorske skupine, ki se dviga južno od doline Vinschgau na južnem Tirolskem. Sosednjih gora ne prekaša le po višini, temveč tudi po svojih razsežnostih in mogočnih ledenikih. Ortler je gora, ki privablja poglede in vzbuja občudovanje. Odet v večni led in sneg se blešči daleč in visoko nad vsemi. Nekdaj najvišji vrh Avstro-Ogrske ima za prebivalce južne Tirolske velik simbolni pomen; imenujejo ga König Ortler – Kralj Ortler.

Od Čedada do Rezije
Pot od Čedada do Rezije je romantična pot v pozabljene doline v severovzhodnem delu Furlanije-Julijske krajine. Poleg bogate zgodovinske dediščine, odlikuje to območje tudi izredno očarljiva in zanimiva naravna krajina.

stran12>
Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing