Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Natisni  Pošlji prijatelju

Geološki zakladi Krajinskega parka Goričko

Mojca Bedjanič

Goričko, zasanjana valovita pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije skriva številne geološke zanimivosti. Tukaj bomo našli vse tri vrste kamnin – magmatske, metamorfne in sedimentne.


Foto: V okolici Kraščev nad Ledavskim jezerom so se nekoč pasli mastodonti - daljnji sorodniki slonov. Avtor fotografije: M. Bedjanič, ilustracija: S. Jenčič.

K temu lahko dodamo še izjemen razpon starosti kamnin, redke minerale ter zanimive fosile, prav posebno geološko doživetje pa je sprehod po davnih sledeh Goričkega vulkana.

 
Kako do tja?

Za geološko obarvan izlet po Goričkem moramo pripotovati naravnost v »možgane slovenske kokoši« - iz Ljubljane po avtocesti do Maribora, nato dalje proti Lenartu, Radencem in po lokalnih cestah do Gradu na Goričkem.

 
Kam po informacije?

Knjižico Geološki zakladi Krajinskega parka Goričko, ki vam bo v pomoč na potepu po Goričkem lahko dobite na:
Zavodu RS za varstvo narave, OE Maribor, Pobreška cesta 20, Maribor,
e-naslov: zrsvn.oemb@zrsvn.si in
v Informacijskem centru Krajinskega parka Goričko, Grad 191, Grad,
e-naslov: park.goricko@siol.net, spletna stran: www.park-goricko.org

 

Naslovnica: Geološki zakladi Krajinskega parka Goričko

Nekaj za pod zob

Za dobro hrano in pijačo je poskrbljeno na številnih turističnih kmetijah, gostilnah in vinotočih. Domače koline, bujto repo, retaše, posolanke in druge slovenske dobrote postrežejo tudi na Izletniški kmetiji Grah, Otovci 17, Mačkovci, e-naslov: izl.kmetija.grah@volja.net in v okrepčevalnici Pri Belem križu, Kruplivnik 1, Grad.

 
Posebnosti

Ogled enega največjih gradov na Slovenskem, gradu Grad, kjer so predstavljene delavnice domače obrti.

 
Narava vabi

Vzemite si čas in se odpravite na potep po Goričkem. Občudujte krajino, geološke zaklade, bogastvo rastlinskega in živalskega sveta, spoznajte prijazne ljudi in njihovo življenje.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing