Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


Po ozkih kraških ulicah
Začenjajo se tradicionalne trgatve grozdja, ki ljubitelje žlahtne kaplice vodijo po poteh, ki so kot nalašč za odkrivanje tega opravila. September vabi, da se s kolesom peljete po vinski poti od čudovite vasice Lokev, mimo dobro znane Lipice, preko vasice, ki prepriča s sojo tipično kraško arhitekturo Tomaj, vse do grada Štanjel.

GEOLOŠKI ZAKLADI POHORJA
Pohorje je največji masiv magmatskih in metamorfnih kamnin v Sloveniji, ki v geološkem pogledu izstopajo iz sicer pretežno »sedimentne« Slovenije. Na Pohorju lahko opazujemo najstarejše slovenske kamnine, ki na svojih plečih nosijo dobrih 400 milijonov let. To so preobražene kamnine, ki so zastopane s pisano paleto masivnih in skrilavih različkov. Teh »stark« v takšnem obsegu drugje po Sloveniji ne bomo našli. V njih se skrivajo številni, tudi dragi in okrasni minerali, in celo takšni, ki so Pohorcem v preteklosti dajali rudarski in steklarski kruh.

Potep po osrčju Krasa
Pliskovica je tipična kraška vasica: kamnite hiše se stiskajo na vrhu griča, ograjeni borjači varujejo zasebnost in vabijo k posedanju pod trto, kržade skrivajo zadnje čenče vaških gospodinj, cerkev sv. Tomaža kraljuje na najvišji točki in pred njo preko 400 let stara lipa mirno spremlja dogajanje v vasi. Spomenik padlim v NOB, latnik prijateljstva v središču vasi in še kaj zanimivega za oko ter druga čutila se odkriva v skritih kotičkih Pliskovice.

Skrivnosti Obsotelja in Kozjanskega
Griči skrivajo veliko nepoznanega. Potrebno je vzeti pot pod noge in jih prehoditi, prevoziti in jih pobližje spoznati. Zanimivosti bi lahko naštevali v nedogled, tako pestro so kozjansko-obsoteljski griči posejani z njimi. Verjemite, dan bo za ogled vsaj nekaterih med njimi premalo.

Geološki zakladi Krajinskega parka Goričko
Goričko, zasanjana valovita pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije skriva številne geološke zanimivosti. Tukaj bomo našli vse tri vrste kamnin – magmatske, metamorfne in sedimentne.

Grički, breze in Kolpa
Brez rahlo vzpenjajočih gričkov, belih brez in reke Kolpe si Bele krajine ne moremo predstavljati. Čudovita pokrajina na JV delu Slovenije ponuja oddih in sprostitev "za oba" – del slogana tamkajšnje turistične agencije, kjer dobite več informacij o nastanitvah, turističnih kmetijah, kampih in gostiščih.

stran<<<1234>
Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing