Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Marjan Bradeško


Magister računalništva in informatike, kot pisec člankov in samostojnih prilog že vrsto let sodeluje tako s strokovnimi (Monitor, Moj mikro, Podjetnik, Kapital, Biro ...), kot tudi z revijami s planinsko (Planinski vestnik) in turistično tematiko (Svet in ljudje, Trip, Popotnik,  i-Slovenija), objavlja v Mohorjevem koledarju, s številnimi razmišljanji pa se že od osnovnošolskih let oglaša tudi v lokalnih izdajah v občini Dobrova-Polhov Gradec (Občasnik, Pot). Kot knjižni recenzent redno sodeluje z Delom (Književni listi). Je tudi amaterski fotograf, ki svoje članke pospremi z lastnimi fotografijami, na planinskem področju pa je aktiven član gorske straže že od leta 1979.

1. Če bi imel mesec ali leto dni časa bi odpotoval? 

Mesec dni: južna Francija ali pa kakšna pešpot (krožno po Sloveniji, romarska pot na severu Španije iz Pirenejev do Santiaga de Compostelle), Grenlandija, mongolske puščave ...
Leto dni: pot okoli sveta z enomesečnimi postanki na najzanimivejših točkah.

2. Najljubša destinacija:

Kraji z izjemno naravo, po možnosti »enostavni« - Arabija (samo tri barve – rumeni pesek, bele hiše, modro nebo in morje), Laponska pozimi (belina in polmrak), Provansa. Tropski kraji so zame nekoliko »prebogati« in »pretežki« z barvami in vtisi.

3. Brez česa ne bi nikoli odpotovali?

Brez dobre knjige, ki krajša čas med čakanjem po letališčih, brez fotoaparata – in seveda, nikoli brez dobre družbe.

4. Nasvet pred potovanjem:

Čeprav je dober načrt potreben, se z vsemi malenkostmi ne obremenjujte. Vedno me je skrbelo, ali bo prtljaga prišla na cilj (med poletom sem skušal »čutiti« ali je kovček spodaj v prtljažnem prostoru) – zdaj samo poskrbim, da pri prijavi prtljago res pravilno označijo, da se vse ujema, potem pa ... 12 brezskrbnih ur. Šele ko sem na cilju, se ponovno ukvarjam s prtljago – in ponavadi je tam.

5. Najljubši vodnik:

Lonely Planet.

6. Knjiga, ki bi jo priporočil v branje:

South (Sir Ernest Shackleton, uredil Peter King) in The Greatest Adventure (Bertrand Piccard in Brian Jones).

7. Spletna stran, ki jo najpogosteje obiščem:

Http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/ - radarska slika padavin nad Slovenijo in slika s Kredarice (tako lepo je pogledati, od kjerkoli po svetu že sem, kako je videti Slovenija).

8. Najljubša svetovna kuhinja:

Japonska (sashimi, sushi), mediteranska, francoska ... pravzaprav tista, kamor takrat potujem – vedno jem lokalno hrano; tudi kakšna slovenska mesnina zna biti hudo okusna.

9. Hobiji:

Planinstvo, potovanja, branje knjig, pisanje.

10. Življenjski moto:

»Narveči moje vesele je na gorah« (tako je pisalo na listku, ki ga je na vrhu Triglava pustil pred več kot sto leti eden od navdušenih gornikov). Velja pa tudi v življenju, kjer se moraš večkrat malo dvigniti nad pritlehnosti, saj je pogled z višine lepši.Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing