Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov


NEMČIJA

Uradno ime: Zvezna republika Nemčija
Državna ureditev: zvezna republika
Glavno mesto: Berlin
Število prebivalcev: 82.537.000
Denarna enota: evro (EUR)
Časovni okvir: 0 h (po SEČ) 
Klicna številka: + 49

Veleposlaništvo Republike Slovenije
Hausvogteiplatz 3-4
D-10117 Berlin
Nemčija
Tel: (+) 49 30 206 145-0, (+) 49 30 206 145-59
Faks: (+) 49 30 206 145-70
Elektronska pošta: vbn@gov.si 
Spletni naslov: http://berlin.veleposlanistvo.si/
Berlin
Mesto leži na severovzhodu Nemčije, na območju Nemško-Poljskega nižavja. S 3,6 milijona prebivalcev je največje mesto v državi. Upravno je Berlin ena od 16 nemških zveznih dežel in ga povsem obdaja zvezna dežela Brandenburg. Po združitvi vzhodnega in zahodnega dela mesta leta 1990 je Berlin ponovno postal glavno mesto združene Nemčije. Pred tem je bilo mesto razdeljeno. Ob koncu druge svetovne vojne je mesto zavzela Rdeča armada, po koncu vojne pa so si Nemčijo in njeno glavno mesto zavezniki razdelili na upravne cone. Zahodni del Berlina so tako upravljali Američani, Angleži in Francozi, vzhodni del pa Sovjeti.

Vzhodna Nemčija - Od trnja do cvetov
Vzhodni del danes spet združene Nemčije, ki je dolga povojna desetletja životaril za železno zaveso, obiskovalcu radodarno odkriva žlahtnost svoje pokrajine in šarm bogate preteklosti.

Iz oči v oči z velikimi gozdnimi živalmi
Nemški narodni park Bavarski gozd (Nationalpark Bayerischer Wald) se razteza vzdolž meje s Češko republiko. Obsega 242 kvadratna kilometra in se nadaljuje v češki narodni park Šumavo, s katerim skupaj zajema dobrih 900 kvadratnih kilometrov. Kot takšen je v celoti največji gozdni rezervat v srednji Evropi.

Pravljično mesto onkraj časa
Rothenburg nad Taubero je mesto, ki navdušuje s skladnostjo, okrnjeno z ničemer, ter z enakovrstnostjo gradbenega sloga, zmrznjenega v času.

Zelena veduta velikega mesta Hannover
Hannover lahko s klasično očarljivostjo velikega mesta kaj hitro zleze pod kožo.

Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing