Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Obalno-kraška regijaVir zdravja iz solin
Kot zdraviliški kraj je bil Portorož najverjetneje znan že v 13. stoletju, ko so benediktinci iz samostana sv. Lovrenca z morsko vodo, slanico in solinskim blatom (fangom) zdravili jetična vnetja bezgavk, revmatične bolezni in vodenico. K te vrste zdravljenju so se radi zatekali zlasti revmatiki in si, kot je v 17. stoletju zapisal škof Tomassini, »z blatom mazali bolne dele telesa, se sončili in kopali v solinski vodi in na tak način zdravili revmatizem in kožne bolezni«.

Po ozkih kraških ulicah
Začenjajo se tradicionalne trgatve grozdja, ki ljubitelje žlahtne kaplice vodijo po poteh, ki so kot nalašč za odkrivanje tega opravila. September vabi, da se s kolesom peljete po vinski poti od čudovite vasice Lokev, mimo dobro znane Lipice, preko vasice, ki prepriča s sojo tipično kraško arhitekturo Tomaj, vse do grada Štanjel.

Strunjanske strmine – nevaren razgled
Poletje se počasi preliva v jesen in dnevi postajajo čedalje hladnejši. Da bi izkoristili zadnje sončne žarke, se lahko podate po strminah strunjanskega klifa, s katerega razgled v kombinaciji z zahajajočimi sončnimi žarki odpro ustnice še tako velikemu pesimistu.

Pregara - vasica na skrajnem robu
Tam, kjer se zemeljska polobla naše male Slovenije konča z odsekanim robom, tam, kjer se konec sveta prevesi v brezmejno brezno, je Pregara.

stran<12
Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing