Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

Osrednje-slovenska regijaV deželi muzejev – Zemljepisni muzej
Namesto uvoda Leti 2015 in 2016 je Mednarodna kartografska zveza (ICA) razglasila za mednarodno leto zemljevida. Eden od poglavitnih namenov tega imenovanja je popularizacija zemljevidov, torej zemljevide približati celotni javnosti (predvsem učencem) na globalni ravni, ponuditi priložnost za odkrivanje znanosti, povezanih s kartografijo, ter pokazati uporabnost zemljevidov v vsakdanjem življenju.

Zemljepisni_muzej

Čez tri gore, čez tri dole …
Da bi se vsaj zadnjo noč kolikor toliko naspali, smo se zvečer zbrali v Kamniški Bistrici. Pozno, a še ravno dovolj zgodaj, da smo v koči še ujeli pivo, s katerimi smo poplaknili vsak svojo pest persenov, in se polegli ob avtomobilu na parkirišču.

Pobeg med zelenje in šumenje Bistrice
Potok Bistrica je prav slikovito zarezal vzdolž Pohorja. Redki vedo, da se le slaba dva kilometra iz centra Slovenske Bistrice skriva zanimiva naravna lepota. V toplih dneh prevzamejo obiskovalca hlad gozda, šumenje vode, ki ima v teh dneh še posebno močan tok, in zanimivosti, ki se nizajo levo in desno od potoka. Le pot pod noge je treba vzeti in se odpraviti navzgor po vintgarju. To je dobra ideja za pobeg vsakdanu ter iskanje miru in sprostitve.

S sonca za peč
Korena – Ko se jesen umiri, ko le še zadnji rumeni listi trepetajo v bledi popoldanski svetlobi, začutiš hlad. Doline so mračne, senčne, zima se napoveduje – kakšna bo, ne veš. A stoletja so se zapisala v človekove gene, zato v takem času zahrepeni po toploti, kmečka peč se kar sama nariše pred očmi.

Trubarjeva Rašica
Prijazno vasico Rašica ob cesti Kočevje – Ljubljana poznamo kot rojstno vas očeta slovenske knjige in slovenskega jezika Primoža Trubarja.

stran12>
Didakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing