Svet in ljudje Odkrivaj. Občuti. Uživaj.

Slovar

SI - EN

EN - SI
Cela beseda   

Več jezikov

ABONMA GLASBE SVETA 2020/21
28.05, Cankarjev dom


23. 10. 2020: Birds on a Wire: Rosemary Standley in Dom La Nena, Francija, Brazilija
13. 2. 2021: Mala mestna muzika, Slovenija
5. 3. 2021: Lina_Raül Refree, Portugalska, Španija
13. 4. 2021: Adriana Calcanhotto, Brazilija
Predvidoma 8. 5. 2021: (tbc) Oumou Sangaré, Mali
28. 5. 2021: Orquesta Akokán, Kuba

Dodatna koncerta iz sezone 2019/20
9. 11. 2020: Silvia Pérez Cruz, Španija, prestavljeno s 13. maja
13. 12. 2020: Pantha du Prince, Nemčija, Norveška, prestavljeno z 10. marca

Še nedavno je veljalo, da so ideje, vrednote in zavzemanja, ki jih predstavljajo umetniki po vsem svetu, utopični. Zdaj se zdi, da je utopično že dolgoročno načrtovanje mednarodnih kulturnih dogodkov. Vendar ni druge izbire, če želimo ohraniti stik s svetom ter se z njim bogatiti tako osebno kot družbeno. Nova sezona Glasb sveta tako nadaljuje potovanje po več celinah z izbranimi najaktualnejšimi stvaritvami glasbenikov, ki se navdihujejo iz lokalne tradicije in so že desetletja vpeti v urbano življenje. Nekateri posegajo v dediščino velikih mojstrov preteklosti, drugi so že sami del te tradicije. Vsekakor pa gre za izbor zelo različnih glasbenih zvrsti, ki jim glasbeniki dajejo svojevrsten avtorski pečat. Veseli nas, da lahko v izbor globalne ustvarjalnosti tokrat dodamo tudi slovenski projekt, ki je za marsikoga presenetljiv. Prav koncertna presenečenja pa so tisti nepozabni trenutki, ki združujejo glasbene poznavalce in druge zveste obiskovalce koncertov v eno skupnost.
Prisrčno vabljeni na presenetljiva glasbena doživetja z vsega sveta.

Bogdan Benigar
vodja programa jazza in glasb sveta

PE, 23. oktobra 2020, ob 20. uri
Birds on a Wire
Rosemary Standley, glas; Dom La Nena, glas, violončelo
Žlahtna glasova, obdana z violončelom, nas popeljeta v zakladnico najlepših skladb. Francosko-ameriška pevka Rosemary Standley je postala svetovno prepoznana v zasedbi Moriarty, Dom La Nena pa s perfektnimi solo nastopi. Obe že poznani slovenskemu občinstvu, sta združeni v projektu Birds On A Wire (po pesmi Bird on the Wire Leonarda Cohena) sestavili čudovito eklektično, minimalistično in brezčasno pesmarico ter s presunljivimi nastopi navdušujeta občinstvo.
Gallusova dvorana, 15, 18, 20, 24, 12* EUR

SO, 13. februarja 2021, ob 20. uri
Mala mestna muzika
Brina Vogelnik, Metod Banko, glas; Jelena Ždrale, violina; Andrej Zupan, klarinet; Tanja Pirc, mandolina; Tina Pančur, čembalo; Brane Matošec Bizjak, kitara; Tomaž Guček, harmonika; Nino de Gleria, kontrabas; Rudi Pančur, klavir
Mala mestna muzika skladatelja in pianista Rudija Pančurja nas popelje na glasbeni sprehod po obrobju Slovenije, kot ga še nismo spoznali. Prelep repertoar sestavljajo uglasbljene pesmi Žalostinke po razkriško Vlada Žabota (v razkriškem narečju). Izurjen manjši orkester, na čelu katerega sta pevca Brina Vogelnik in Metod Banko, pretkano povezuje besedila z novo glasbo, ki deluje lirično, baladno, nekoliko groteskno in predvsem nostalgično. MMM lahko nedvomno štejemo med najboljše slovenske glasbene stvaritve zadnjih let.
Linhartova dvorana, 12, 15, 18, 10* EUR

PE, 5. marca 2021, ob 20. uri
Lina_Raül Refree
Lina, glas, klaviature; Raül Refree, klavir, fender rhodes
Mlada pevka z vrhunskim glasom in petjem, obdanim v neskončno zvočnost ob edinstveni elektronski reinkarnaciji fada in podčrtavanju njegove univerzalne razsežnosti izpod prstov glasbenega čarovnika iz Barcelone, ki je poznan tako ljubiteljem flamenka (delal je s Silvio Pérez Cruz in Rosalio) kot tudi avantgardnega rocka. Kot dolgoletna občudovalka Amálie Rodrigues je Lina za sodelovanje z Raülom izbrala nekaj zimzelenih skladb divinega repertoarja in jih uporabila za iztočnico raziskovanja brez dogmatičnih definicij fada. Slišati je, kot bi izrasla iz zgodovine, se spojila z njo ob glasovih velikih div, ki odzvanjajo v stranskih uličicah njenega notranjega sveta. Njun prvenec je ob izjemnih kritikah izšel za založbo Glitterbeat. Čarobna glasba za vse čase.
Linhartova dvorana, 15, 20, 23, 12* EUR

TO, 13. aprila 2021, ob 20. uri
Adriana Calcanhotto
Adriana Calcanhotto, glas; Bem Gil. kitara; Bruno Di Lullo, bas; Rafael Rocha, bobni
Milijon nazivov ne bi zadoščalo za opis Adriane Calcanhotto. Avtorica več platinastih albumov in prejemnica dveh latino grammyjev, ki od široko priljubljenih balad zlahka preide h konceptualni umetnosti kot odslikavi teženj brazilskega modernizma, navdihnjeni z velikani literature in poezije. Umetnica je kot ikona svoje generacije povezala gibanje tropicalia (tropikalizem), ki ga najvidneje predstavljajo Caetano, Gil, Tom Ze in Mutantes in pop skladbe, ljubezenske balade, ki so zaživele kot glasbena kulisa telenovel in vrtoglave uspešnice radijskih valov. To bo njen drugi nastop v Ljubljani in Cankarjevem domu.
Linhartova dvorana, 15, 20, 23, 12* EUR

Predvidoma SO, 8. maja 2021, ob 20. uri
Oumou Sangaré
Oumou Sangaré, vodilni glas; Kandy Guira, Emma Lamadji, spremljevalna glasova; Guimba Kouyate, kitara; Abou Diarra, kamele n'goni
Slovi kot afriška diva. Svetovno uveljavljena umetnica Oumou Sangaré še vedno raziskuje iste teme z enakim občutkom za pravičnost, enako drznostjo in svobodo kot pred tridesetimi leti. Novi album Mogoya Acoustic dokazuje pogum in velikodušnost umetnice; razkriva bojevnico in neomajno upornico, glasbenico neusahle umetniške rasti na čelu boja za afriške ženske, daleč onkraj spon tako tradicije kot sodobnosti. Ob izdaji Mogoye je vnovič prevzela položaj malijske vodilne vplivnice, vlogo, oblikovano z albumom Moussoulou, ki je dosegel prodajno številko dvesto petdeset tisoč izvodov in pomembno podprl feminizem v Zahodni Afriki. Že takrat (leta 1994) je prvič nastopila v Ljubljani na Drugi godbi, tokrat se z radostjo veselimo njenega tretjega obiska in prvega v Cankarjevem domu.
Gallusova dvorana, 18, 22, 25, 28, 15* EUR

PE, 28. maja 2021, ob 20. uri
Orquesta Akokán
Tudi v sklopu 37. mednarodnega festivala Druga godba
Ko smo že mislili, da Kuba ne premore več odličnih orkestrov, se je kot grom na nebu pojavil Orquesta Akokán, najboljša zasedba mamba tega trenutka, ki zajema iz zapuščine kubanskih gigantov štiridesetih in petdesetih let, kot sta Benny Moore in Perez Prado. Neposredno iz Havane, mladi in stari virtuozi, ki jih poznamo iz zasedb NG La Banda, Irakere in Los Van Van pod vodstvom karizmatičnega pevca Joseja Pepita Gomeza. Koncert, ki bo občinstvo postavil na noge od prvega takta naprej.
Gallusova dvorana, 18, 22, 25, 28, 15* EUR

Cene abonmaja 70, 80, 95, 110, 60* EUR

20 % popusta za nove abonente Glasb sveta pri nakupu vstopnic za dodatna koncerta iz sezone 2019/20 (Silvia Pérez Cruz in Pantha du Prince). Popust je mogoče uveljavljati v Informacijskem središču CD.


28. 05.Cankarjev dom
Orquesta Akokán
Tudi v sklopu 37. mednarodnega festivala Druga godba
Ko smo že mislili, da Kuba ne premore več odličnih orkestrov, se je kot grom na nebu pojavil Orquesta Akokán, najboljša zasedba mamba tega trenutka, ki zajema iz zapuščine kubanskih gigantov štiridesetih in petdesetih let, kot sta Benny Moore in Perez Prado. Neposredno iz Havane, mladi in stari virtuozi, ki jih poznamo iz zasedb NG La Banda, Irakere in Los Van Van pod vodstvom karizmatičnega pevca Joseja Pepita Gomeza. Koncert, ki bo občinstvo postavil na noge od prvega takta naprej


Dogodki

08.05.  Cankarjev dom
OUMOU SANGARÉ
26.05.  Kino Šiška
GOD IS AN ASTRONAUT
28.05.  Cankarjev dom
ABONMA GLASBE SVETA 2020/21
16.08.  Cvetličarna
BAD RELIGION
06.10.  Kino Šiška
MUDHONEY

Novice

SLOVENSKA PISATELJSKA POT
Pozdrav z vrhov: planinstvo na starih razglednicah
POPOTNE ZGODBE SO LAHKO DRUGAČNE!
Kratke zgodbe o drobnih naključjih v popotnih doživetjih so v knjigo položene med umetniške fotografije.

V DALJAVO ZAZRTE OČI

Kratke popotne zgodbeDidakta d.o.o., Revija Svet in Ljudje, Gradnikova 91a, 4240 Radovljica, tel. (04) 53 20 200, e-pošta: info@svetinljudje.si. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani Spletomat, orodje za spletni marketing